Izbor u Madridu
0

Novi Polo je auto godine 2010.

Sarajevo-x.com
Žiri „Car of the Year“ dodijelio je danas prvo mjesto Volkswagenu. Radi se o krunisanom završetku uspješne godine za Novi Polo.

„Novi Polo predstavlja njemačko inžinjersko umijeće i nadmoćnu vrhunsku tehnologiju. Istovremeno se radi o osvježavajućem i kosmopolitskom autu! Peta generacije je još više bezkompromisno usmjerena na očekivanja kupaca. Stoga nas veoma raduje potvrda našeg rada u vidu nagrade“ izjavio je profesor Martin Winterkorn, predsjedavajući Upravnog odbora Volkswagen AG.

Izbor za svjetsko auto godine „Car of the Year“ je nastariji i najrenomiraniji u Evropi. Od 1964. se svake godine nagrađuju najbolji automobilski noviteti. Godine 1992. je posljednji put jedan Volkswagen osvojio ovu nagradu i to Golf treće generacije koji je osigurao prvo mjesto ispred Opel Astre i Citroëna ZX. A danas je 59 članova žirija iz 23 evropske zemlje glasalo i Novi Polo je pobijedio sa 347 bodova ispred Toyote IQ.

Hakan Matson, predsjednik žirija je povodom izbora u Madridu izjavio: „Polo nas je prije svega osvojio svojom kompletnom sigurnosnom opremom i modernom paletom motora. Volkswagen je sa Polo Blue Motion-om stvorio veoma štedljivo, ali ipak i cjenovno prihvatljivo auto u segmentu.“

Nakon što ga je auto motor sport izabrao za najbolje Auto 2009 godine, osvojio zeleni i zlatni volan i prije par dana Auto Trophy od strane časopisa Auto Zeitung, izbor za Car of the Year 2010 je krunidba uspješne godine za Novi Polo.

No, međutim Polo nije samo osvojio sudije. Od uvođenja u maju pa do danas realizovano je preko 130.000 narudžbi Novog Pola - novo mjerilo u klasi malih vozila.