auto
93

Novi Peugeot 308 osvojio pet zvjezdica na Euro NCAP testovima

Klix.ba
Nakon početka prodaje u Francuskoj i Njemačkoj krajem septembra, te predstavljanja u Frankfurtu novi Peugeot 308 osvojio je maksimalnu ocjenu od pet zvjezdica na Euro NCAP testovima.

Testiranja koja je provela nezavisna Euro NCAP organizacija rađena su uz pomoć novog i zahtjevnijeg protokola za ocjenjivanje. Sa pojedinačnih pet zvjezdica koje je novi Peugeot 308 osvojio u sve četiri kategorije: zaštita odraslih, sigurnost djece, zaštita pješaka i sigurnosna pomoć,potvrđen je visok nivo sigurnosti.

Treba istaći da novi Peugeot 308 zaista nudi širok spektar sigurnosne opreme za putnike, ali i druge učesnike u saobraćaju. Također se izdvaja sistem upozorenja na opasnost od sudara, koji uz pomoć zvučnih i vizuelnih signala upozorava vozača da treba kočiti, kako ne bi došlo do sudara sa vozilom ispred, te sistem automatskog kočenja u hitnom slučaju i monitor “mrtvog ugla”, koji upozorava vozača paljenjem diode na jednom ili drugom vanjskom retrovizoru.

Lansiranje novog Peugeot modela 308 nastavlja se na evropskim tržištima, te dva mjeseca od početka prodaje zabilježeno je više od 24.000 narudžbi.