auto
0

Novi Mercedes-Benz ML 63 AMG

Sarajevo-x.com
Novi Mercedes-Benz ML 63, majstorsko djelo Mercedesovog "kućnog" tunera AMG-a, svoju svjetsku premijeru doživjet će na 61 frankfurtskom sajmu automobila.

Ovaj sportski off-roader sa svojim 6.3 litarskim V8 motorom i 510 KS spada u sami vrh, te postavlja nove standarde u danas sve popularnijem SUV segmentu automobila. Motor maksimalnog okretnog momenta od 630 Nm pri 5200 obrtaja u minuti i ubrzanja od 0-100 km/h za samo 5 sekundi AMG-u je donio titulu najjačeg osmocilindarskog motora u serijskoj proizvodnji. U poređenju sa modelom ML 55 AMG koji razvija 347 KS i 510 Nm, novi ML 63 AMG nudi 46% više snage i 23% bolje ubrzanje.

Za transfer brzine na podlogu novi ML 63 koristi AMG-ov Speedshit 7G-Tronic automatski mjenjač sa funkcijom Direct Select postavljenom na kolu upravljača. Pogon na sva četiri točka je stalan i u kombinaciji sa V8 motorom distribuira se na prednju i stražnju osovinu u omjeru 40:60 što nam također ukazuje na sportski duh ovog automobila. AMG-ova sportska suspenzija bazirana na sistemu Airmatic te sistemu ADS (Adaptive Damping System) zaslužni su za stabilnost i izuzetan komfor u vožnji i pri većim brzinama.

Atraktivnom izgledu novog ML-a 63 najviše su doprinjeli posebni estetski dodaci u prvom redu masivni spojleri sprijeda i straga, 4 ispušne cijevi, te namontirani 19 colni aluminijski naplaci sa dimenzijama guma 295/45. U unutrašnjosti se mogu naći samo najbolji materijali u prvom redu nappa koža i alcantara kojim su obložena sportski grijana sjedišta, kožom obloženo multifunkcijsko kolo upravljača, pragovi i pedale od nehrđajućeg čelika te instrumentna tabla sa specifičnim AMG-ovim "fontom". Novi Mercedes ML 63 AMG u seriji nudi sve dodatke za sigurnost putnika uključujući i preventivni sistem Pre-Safe®, zaštitu za glavu i vrat Neck-Pro i limitere sile na pojasevima svih sjedišta.

Nakon svjetske premijere na International Automobile Show (IAA) u Frankfurtu, novi ML 63 AMG naći će se u prodaji u drugom kvartalu 2006. godine.

Zlatan Strik