Autoindustrija
0

Novi automobilski gigant "Fiat-Opel"?

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Direktor italijanskog proizvođača automobila "Fiat", Sergio Marchionne danas će objelodaniti planove za transformaciju globalne autoindustrije, koji, između ostalog, predviđaju spajanje sa američkim "Chryslerom" i evropskim ogrankom "General motorsa", odnosno stvaranje novog evropskog automobilskog giganta.

Britanski dnevnik "Financial Times" navodi da bi sa planiranim prihodima od oko 80 milijardi eura i prodajom šest do sedam miliona vozila godišnje, nova kompanija bila iza "Toyote", ravna "Wolksvagenu", te ispred "Renault-Nissana".

Prema pisanju lista, ukoliko bi sve teklo po planu, posao bi bio završen do kraja maja, a akcije nove kompanije pod radnim nazivom "Fiat-Opel", na berzi bi se pojavile do kraja ljeta.

Marchionne je riješen da iskoristi spremnost vlada da pomognu automobilskom sektoru, kao i činjenicu da vrijednu imovinu "Chryslera" i "General motorsa" dobija praktično u bescijenje.

"Međutim, on prethodno mora da ubijedi nepovjerljive Nijemce da spajanje sa Opelom neće dovesti do zatvaranja tamošnjih fabrika za sklapanje vozila. Da to neće biti lako potvrđuje izjava njemačkog ministra privrede Gutenberga, da njegova vlada neće ulaziti ni u kakve finansijske avanture sa novcem poreskih obveznika, te da italijanski koncept mora jasno da pokaže da će Opelova postrojenja dugoročno opstati", zaključuje "Financial Times".