Nagrađen KIA-in dizajn
0

Nova Venga uvjerljivo privlači simpatije

Sarajevo-x.com
KIA Venga je osvojila prestižnu dizajnersku nagradu red dot, što je već druga nagrada za dizajn tog novog modela, kojeg su na nekim evropskim tržištima tek predstavili, a u BiH se očekuje krajem aprila.

Tako je stručni žiri KIA-u Vengu nagradio za “dizajn proizvoda,” s tim da ne treba zaboraviti da je već početkom godine Venga osvojila nagradu iF, također za dizajn proizvoda. Venga se tako pridružila KIA-inom modelu Soul, koji je prošle godine osvojio priznanje “red dot honourable mention.”

Nagrada za dizajn proizvoda je jedno od najvećih takmičenja na svijetu, a još od davne 1955. godine obavlja ga dizajnerski centar njemačke savezne pokrajine sjeverna Rhein-Westphalia. Ove godine u igri za nagrade su čak 4.252 proizvoda iz 57 zemalja. Žiri u kome su priznati stručnjaci s područja dizajna ocjenjuje stepen inovacija, upotrebljivost, ergonomiju, izdržljivost, ekološku prihvatljivost i upravljivost. Nagrada red dot dodjeljuje se i u kategorijama “communication design” i “design concept.”

Dizajnirana i proizvedena u Evropi i namijenjena isključivo evropskim kupcima, KIA Venga nudi širok izbor sa dva benzinska i dva dizelska motora s rasponom snage od od 75 KS do 128 KS. Najzanimljiviji je svakako 1,4-litarski CRDi dizelaš kojeg je moguće dobiti i sa ISG start/stop sistemom, a može se pohvaliti niskim emisijama CO2 od samo 117 grama na pređeni kilometar i potrošnjom goriva od samo 4,5 litara na 100 km.

Kao i ostali KIA-ini modeli koji se proizvode u Evropi i Venga će pružati primamljivu 7-godišnju garanciju odnosno garanciju do 150.000 pređenih kilometara.