auto
3

Nova Škoda Superb će biti predstavljena 17. februara

Klix.ba
Potpuno nova Škoda Superb će biti predstavljena 17. februara, navodi se u kalendaru događaja češkog proizvođača automobila.

Iz Škode su ranije demantovali spekulacije da će novi model Superb biti predstavljen u februaru, ali se u kalendaru događaja češke kompanije jasno vidi da će se predstavljanje Škode Superb dogoditi 17. februara, prije nego bude javno izložena na Sajmu automobila u Ženevi.

Novi Superb će biti veći, ali i lakši od pretodnog modela. Iz kompanije tvrde da će to biti "najbolja Škoda svih vremena" sa dizajnom inspirisanim VisionC konceptom i platformom preuzetom od Volkswagenovog Passata B8.

Brojne špijunske fotografije, teaseri i skice su otkrili mnogo detalja o novom Superbu, koji nema dvostruko otvaranje, što je dizajnerima omogućilo da dizajniraju elegantniji stražnji dio. Kapacitet prtljažnika je povećan na 625 litara sa podignutim stražnjim sjedištima. Ukoliko se sjedišta spuste, kapacitet se povećava na 1.750 litara. Izgled prednjih i stražnjih svjetala je otkriven krajem prošle godine zahvaljujući dokumentima koji su "procurili" na internet.

Dodatnih 80 mm međuosovinskog rastojanja rezultirali su povećanjem prostora za noge putnika na stražnjem sjedištu. Unutrašnjost je također djelomično otkrivena.

S obzirom na to da je bazirana na novom Passatu, Škoda Superb će vjerovatno koristiti iste motore. Mogla bi se pojaviti i sportska verzija, ali bez vRS značke.