VW kupuje Proton?
0

Njemački gigant nastavlja rasti

Sarajevo-x.com
Prema nezvaničnim informacijama Volkswagen radi na jačanju svog globalnog poslovanja, a jedan od najnovijih poteza trebao bi biti svojevrsni partnerski ugovor sa Malezijskom nacionalnom markom automobila Proton.

Predsjednik Protona, Mohamad Nadzmi Mohamad Salleh, nije želio jasno odgovoriti da li će biti riječ tek o tehničkoj saradnji Protona i Volkswagena ili je riječ o snažnijoj ekonomsko-strateškoj vezi, ali je potvrdio da će Proton I VW sarađivati, te da je to jedan od načina da Proton ostvari svoje globalne planove koji su ključni za opstanak ove marke. Salleh je u svakom slučaju da će detalji o saradnji VW-a i Protona zvanično biti objavljeni za dvije sedmice do kada će rukovodstvo ove dvije kompanije utvrditi sve detalje.

Prema prvim prognozama ekonomskih analitičara, Volkswagen najvjerovatnije neće preuzeti upravljački paket dionica, ali će definitivno utjecati na razvoj novih platformi i motora za modele Protona. Također, mnogi predviđaju da će zanimljivi modeli poput VW Passata doživjeti i da će za tržište Malezije, ali i neka druga tržišta, nositi oznake i ime Protona.