auto
12

Njemački ADAC lažirao izbor automobila godine

Klix.ba
Njemački auto klub ADAC, najveći i najutjecajniji auto klub u Evropi, izjavio je u ponedjeljak kako je otkriveno da su glasovi u njihovom izboru za automobil godine falsifikovani, što je naravno narušilo​​kredibilitet ovog kluba, ali i podstaklo sumnje u sve ostale njihove testove automobila i prateće inudstrije koji su do sada uživali veliku popularnost.

S obzirom na to da je ADAC za automobil godine proglasio Volkswagen Golf VII, vrlo brzo nakon objave saopštenja o falsifikaciji glasova Volkswagen je najavio da će vratiti osvojenu nagradu.

Direktor ADAC-a za komunikacije Michael Ramstetter dao je ostavku posramoćeno priznavši da je on izmanupulisao rezultate glasanja za prestižnu nagradu ADAC "Gelber Engel" za najbolji auto u Njemačkoj, a koja je prošle sedmice dodijeljena Volkswagen Golfu.

" Imamo dosta posla da povratimo naš narušeni ugled", rekao je generalni direktor ADAC-a, Karl Obermair, koji je ocjenio potez Ramstettera kao "neoprostivu grešku".

ADAC ima preko 18 miliona članova. Njegova nagrada "Žuti Anđeo" dodijeljuje se u raznim kategorijama, dok u slučaju kategorije najboljeg i najpopularnijeg auta može dati veliki podstrek za prodaju na vrlo konkurentnom tržištu Njemačke.

ADAC je priznao da je Ramstetter, koji je ujedno bio i urednik popularnog "ADAC Motorwelt" časopisa, za koji ADAC tvrdi da je najveći mjesečni časopis u Evropi sa 18 miliona čitalaca, drastično povećao rezultate glasova u korist Volkswagen Golfa, i to tako što je prikazao da je 34.299 vozača glasalo za Golf kao za omiljeni auto u Njemačkoj. U stvarnosti Golf je dobio tek 3.409 glasova.

ADAC, koji je glasio za relevantan izvor automobilskih testova, ali i testova prateće opreme poput guma i raznih dodataka za vozila, koji se prate u Njemačkoj ali i cijeloj Evropi, tvrdi da ukupan poredak nije izmjenjen, nego da je sporan samo ukupni broj glasova.

U svakom slučaju pred njima je težak posao izgubljenog povjerenja, pogotovo jer su i prije postojale sumnje u rezultate nekih njihovih testova.