auto
256

Njemačka policija koristi tunirani Mustang

Klix.ba
Njemačka policija ima novu "igračku", tunirani Ford Mustang V8 GT koji se koristi za promociju kampanje pod nazivom "Tune It! Safe!".

Lokalni specijalist za tuniranje Fordovih automobila "Wolf Racing" je zadužen za policijski Mustang. Nazvan "Wolf Wide 5.0", automobil ima specijalne 20-inčne naplatke s Hankook gumama, prilagodljivi ovjes, kompletan bodykit, stražnji difuzor, veliki stražnji spojler, sportski izduvni sistem i drugo.

Automobil pokreće 5,0-litarski V8 motor čija je snaga povećana sa 421 na 455 KS. To je dovoljno da od 0 do 100 km/h ubrza za 4,3 sekunde i dostigne maksimalnu brzinu od 268 km/h.

Za plava svjetla i sirene pobrinula se kompanija Hella, dok su bočna stakla presvučena Securlux sigurnosnom folijom koja sprečava sasipanje stakla.

Kampanja "Tune It! Safe!" ima za cilj poticanje tuniranja automobila na siguran i legalan način prema njemačkim zakonima. Brojna vladina i industrijska tijela, proizvođači dijelova i Sajam automobila u Essenu, gdje je Mustang predstavljen, podržali su ovu inicijativu.

Ove godine je za promotivni automobil izabran Ford Mustang, a prethodnih godina su to bili C7 Corvette, AC Schnitzer BMW Serija 4, Brabus Mercedes A-Klasa, ABT Audi R8 i električni Mini.

Mustang će narednih 12 mjeseci provesti na "turneji", bit će izložen na sajmovima i drugim događajima.

Trend pokazivanja sjajnih automobila u policijskom ruhu je sve popularniji, no, mnogi od tih automobila se ne koriste u policijske svrhe, poput Renaulta R.S.01 i Fordovog Focusa RS na fotografijama, ali talijanska policija za redovne patrole zaista koristi svoj Lamborghini Huracan.