auto
0

Njemačka namjerava drastično povećati kazne u prometu

FENA
Njemačka vlada planira drastično povećanje kazni u prometu, a to se posebice odnosi na kazne za prebrzu vožnju i vožnju u alkoholiziranom stanju, saopćilo je ministarstvo prometa u ponedjeljak.

"Novim pooštrenim mjerama u prvom redu želimo smanjiti glavne uzroke nesigurnosti na cesti, a to su prebrza vožnja i alkohol za upravljačem", rekao je ministar prometa Wolfgang Tiefensee (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

Njemački ministar nije otkrio konkretne detalje ukazujući na proces usklađivanja kataloga kazni između pojedinih saveznih pokrajina, ali je dnevnik "Bild", pozivajući se na izvore u ministarstvu, objavio popis novih kazni.

Tako bi ubuduće kazna za vožnju u alkoholiziranom stanju trebala iznosti 500 eura umjesto dosadašnjih 250. Za ponovljenu vožnju u alkoholiziranom stanju kazna bi iznosila 1000 eura.

Za vožnju preko 60 kilometara na sat od dopuštene počinitelji prekršaja ubuduće bi plaćali 680 eura kazne. I telefoniranje za upravljačem će biti skuplje tako da će ono ubuduće stajati 70 eura.

Ministarstvo povezuje djelomice drastična povećanja kazni s još uvijek visokim brojem poginulih na njemačkih cestama. Tako je prošle godine, unatoč manjem broju nesreća, na njemačkim prometnicama preko 5.000 ljudi izgubilo živote, prenijela je Hina.

Njemački automobilski klubovi pozdravili su najave o povećanju kazni u prometu.