auto
0

Ništa od Bentleyevog dizelaša

Sarajevo-x.com
Nade da će se veliki dizelaš pojaviti ispod haube Bentleya su splasnule nakon izjava šefova ove kompanije. Direktor Franz-Josef Paefgen je priznao da je Bentley nedavno eksperimentisao sa dizel-motorima i da su rezultati bili impresivni, ali uprkos tome, uvjeti na tržištu sprječavaju razvoj ovog projekta.

"Euro 6 norme uzrokuju velike troškove kada se govori o dizelašima. Postoje velike predrasude koje im ne idu u korist na tržištu SAD-a i Japana, a koja su ključna za nas. Kineski kupci imaju veliki uticaj na naše buduće automobile, a i oni nisu oduševljeni dizelašima. Kupci koji znaju šta su dizel-automobili, jako ih cijene i rado bih ih kupili, ali u većem dijelu svijeta automobili se ne bi prodavali", rekao je jedan od šefova, Brian Gush.

Novi Bentley Continental GT za 2011. godinu će u ponudi imati izbor između poznatog 6,0-litarskog twin-turbo w12 motora sa nekoliko manjih izmjena i potpuno novog v8 motora.

Šestolitarski w12 motor će doživjeti promjene koje će poboljšati njegove performanse, pa će se njegova snaga povećati sa 544 KS i 650 Nm obrtnog momenta na 560 KS i 700 Nm obrtnog momenta.

Iz kompanije nisu rekli mnogo o novom v8 osim da radi o 4,0-litarskom motoru sa turbopunjačem koji će doći godinu dana nakon predstavljanja novog Continentala GT, a koje je najavljeno za mart sljedeće godine. Automobil sa v8 motorom će također imati pogon na sva četiri točka.