Ekspanzija električnih automobila
2

Nissanovi revolucionarni punjači dolaze i u Evropu

Klix.ba
Nissan je danas objavio dolazak prvih 400 besplatnih uređaja za brzo punjenje istosmjernom strujom koji će se postaviti na ključne lokacije širom Evrope. Uređaji za punjenje istosmjernom strujom napona 400 volti omogućavaju punjenje Nissana LEAF ili drugih električnih vozila sa priključkom tipa ChadeM, do 80 posto kapaciteta za samo 30 minuta. Uređaj je razvio Nissan sa patentiranom tehnologijom koja ima CE i TUV certifikat za sve zemlje Evrope.
Novi Nissanovi brzi punjači omogućavaju vlasnicima kompatibilnih vozila da znatno produže svoja putovanja i pređu mnogo veće udaljenosti. Nissanovi punjači bit će postavljeni na ključnim prometnim tačkama poput benzinskih stanica na autocestama, zračnih luka i trgovačkih centara. Nissan poklanja uređaje kako bi potaknuo razvoj nacionalnih mreža za punjenje, koje će vlasnicima električnih vozila omogućiti veću mobilnost.

Ovim će se projektom otvoriti nekoliko prometnih koridora nulte emisije poput smjera od Pariza do Amsterdama, koji će završetkom projekta omogućiti vlasnicima Nissana LEAF da između francuskog glavnog grada i najvećeg grada Holandije putuju bez poteškoća. Te će početne rute biti povezane punjačima Nissanovih partnerskih kompanija koje su se obavezale na licencnu prodaju ili proizvodnju novog sistema. U iduće će dvije godine ti komercijalni partneri instalirati hiljade punjača, proširujući tako već brzo šireću mrežu punjača za električna vozila.

Novi će punjači biti 50 posto manji i 50 posto jeftiniji (s početnom cijenom manjom od 10.000 eura) od prijašnjih modela što će olakšati postavljanje i smanjiti troškove komercijalnih operatera. Projekt razvoja punjača dio je Nissanovog proaktivnog pristupa tržištu električnih vozila, kojim se vozila nulte emisije nastoje približiti evropskim potrošačima.

To je potvrdio i Paul Willcox, Nissanov viši potpredsjednik prodaje i marketinga u Evropi rekavši: “Ovo je prvi veliki korak u stvaranju evropske mreže brzih punjača, koji će mogućnost kupovine električnih vozila približiti mnogo većem broju ljudi. Stvaramo infrastrukturu koju će moći iskoristiti sva vozila kompatibilna standardu ChadeMo, a ne samo vlasnici Nissana LEAF. Ti su punjači također kompatibilni sistemu 43-kW brzih izmjeničnih punjača kojim će naš partner iz Alijanse Renault širiti svoju mrežu. Naš pristup u Nissanu je da svladamo zamišljene prepreke vlasništvu električnih vozila umjesto da čekamo da to drugi učine umjesto nas. Smatramo da je takav holistički pristup iznimno važan za uspjeh našeg programa električnih vozila u Evropi.”