Sunderland
0

Nissanova tvornica slavi početak proizvodnje modela Juke

Sarajevo-x.com
Nissanova tvornica u Sunderlandu je zvanično proslavila početak proizvodnje novog kompaktnog sportskog crossovera Juke.

Juke povezuje najbolja obilježja SUV-a s onima sportskog automobila i nudi osvježavajuću i dinamičnu alternativu tradicionalnim malim hatchback automobilima. Čini se da će Juke nastaviti uspjeh Qashqaija, svog većeg brata, jer ga je od juna, kad su otvorene knjige narudžbi, već poželjelo više od 22.500 kupaca. Na temelju tih podataka, tvornica u Sunderlandu očekuje proizvodnju više od 100.000 primjeraka Jukea svake godine, pa bi bila riječ o drugom najuspješnijem modelu iza izvanredno uspješnog Qashqaija.

Proizvodnu paletu tvornice u Sunderlandu trenutno popunjavaju još Note i Qashqai+2, dok će Nissanov električni automobil nulte emisije Leaf u proizvodni program ući početkom 2013. Juke predstavlja ulaganje od 57 miliona funti u sunderlandske pogone. Njegov dolazak osigurava 1100 radnih mjesta direktno u tvornici i otprilike još 2000 širom Nissanove nabavne baze. Ključan doprinos tom projektu dala je i britanska vlada potporom od 6,2 miliona funti za poticanje poslovnog investiranja. Očekuje se da će Juke umnogome pridonijeti potencijalnom obimu proizvodnje većem od 400.000 vozila tokom finansijske godine 2010., što će, ako se ostvari, predstavljati proizvodni rekord tvornice.

Trevor Mann, Nissanov viši potpredsjednik zadužen za proizvodnju u Evropi, izjavio je: “Juke nudi toliko potreban dašak svježeg zraka u segmentu malih automobila i predstavljat će ključan element određivanja Nissanove marke u godinama što dolaze. Kupci u ovom segmentu sad imaju mogućnost posjedovanja visokopersonaliziranog i inovativnog automobila koji će učvrstiti Nissanov položaj pionira crossover vozila. Čestitamo radnicima sunderlandske tvornice što su zaslužili pravo da proizvode svoj šesti novi model u osam godina. Također želim zahvaliti državnoj i lokalnoj vlasti na podršci, kao i postojanim naporima svih naših dobavljača.”

Sunderland će puni obim prizvodnje modela Juke postići za rekordne dvije sedmice, osiguravajući tako da evropski koncesionari budu posve spremni za početak prodaje automobila krajem septembra. Kupcima će na izboru biti tri paketa opreme i tri motora, uključujući vrhunsku izvedbu s turbopunjačem koja nudi 190 KS. Poput Qashqaija, Juke će postojati u izvedbama s pogonom na dva točka, te kao vrhunski model s pogonom na četiri točka koji će se proizvoditi u Nissanovoj tvornici u japanskoj Oppami, koja snabdijeva domaće japansko tržište, SAD i druga prekomorska područja.

Vezani članci