ADAC-ovo istraživanje potvrdilo
0

Nissan Qashqai u vrhu liste kvalitete

Sarajevo-x.com
Četvrtu godinu zaredom, Nissan Qashqai je ostvario izvrstan rezultat u jednom od najzahtjevnijih evropskih ispitivanja. Ugledna njemačka organizacija za pomoć na cesti ADAC, najveći evropski autoklub s više od 16 miliona članova, popularni je crossover ocijenila izvrsnom ocjenom “vrlo pouzdan”.
Od vodećeg modela nekog japanskog proizvođača u svom segmentu, bolje su bile samo vrhunske njemačke marke. Na kraju je zauzeo šesto mjesto u klasi (od 22 automobila), ispred glavnih konkurenata poput VW Tiguana, Forda Kuge i Toyote RAV4.

Ipak, Qashqai nije bio jedini Nissanov model koji je dobio priznanje u ADAC-ovoj statističkoj analizi 2010. godine (Pannenstatistik). Nissan Note bio je peti u svojoj klasi (od 23 automobila), također se istaknuvši neprekinutim četverogodišnjim “vrlo pouzdanim” radom, a Nissan Micra, model na odlasku, “vrlo pouzdanom” proglašena je 2009. i 2010.

Qashqai i Note proizvodi Nissan Motor Manufacturing (NMUK) u Sunderlandu u Velikoj Britaniji, gdje se proizvodila i Micra prije nego što je mjesto ustupila Jukeu.

Qashqaiju uspjeh na ADAC-ovim ispitivanjima nije stran. Ove je godine već zauzeo treće mjesto u ukupnom poretku na godišnjoj ADAC-ovoj nagradi “Žuti anđeo” za pouzdanost i zadovoljstvo kupaca. Nadmašili su ga samo Audi i Porsche.

“Ovi izvanredni rezultati potvrđuju iznimnu konstrukcijsku kvalitetu svih automobila koje proizvodi NMUK. Posebno se ponosimo Qashqaijem, svojim najprodavanijim automobilom u Evropi. Njegov uspjeh u ADAC-ovom ispitivanju dokazuje da smo zadržali vrhunsku kvalitetu, iako svim silama nastojimo zadovoljiti golemu potražnju za tim iznimnim modelom”, rekao je Simon Thomas, viši potpredsjednik Nissana Europe.

Kako bi dala vjernu sliku o kvaliteti automobila, ADAC-ova statistika obuhvata modele od jedne do šest godina starosti, koji se godišnje u Njemačkoj prodaju u više od 7.000 primjeraka. Analiziraju se svi slučajevi kvarova na cesti, u kojima je intervenisao ADAC. Rezultati se objavljuju u magazinu ADAC Motorwelt, koji čita oko 19 miliona čitalaca.

Rezultati ADAC-ove analize za 2010. Automobili srednje veličine:

  1. BMW X3
  2. Mercedes-Benz C-klase
  3. BMW serije 3
  4. Mercedes-Benz SLK
  5. Audi A4
  6. Nissan Qashqai
  7. VW Tiguan
  8. Mercedes-Benz CLK
  9. Škoda Octavia
  1. Ford Kuga

Rezultati ADAC-ove analize za 2010. Mali automobili:

  1. MINI
  2. Peugeot 207
  3. Mitsubishi Colt
  4. Opel Meriva
  5. Nissan NOTE
  6. Škoda Roomster
  7. Dacia Sandero
  8. Ford Fusion
  1. Mazda 2
  2. VW Polo
Vezani članci