auto
0

Nissan Qashqai dostigao milionsku prodajnu brojku

Sarajevo-x.com
Nissan je objavio informaciju da je globalna prodaja modela Qashqai (uključujući i model Qashqai+2) 31. januara 2011. godine dostigla milionsku brojku. Qashqai je u Japanu i nekim drugim tržištima poznat pod imenom Dualis.

Lansiran na evropskom tržištu u martu 2007. godine, Qashqai je iste godine postao dostupan i u Japanu, a zatim u Africi, Bliskom istoku, Okeaniji, Aziji i Latinskoj Americi. Svi regioni su, bez izuzetka, odlično prihvatili Nissanov novi model zbog visokih kvaliteta i jakih performansi. Najveća evropska tržišta za Qashqai u Evropi su Velika Britanija, Italija i Rusija.

Dolaskom u Evropu, Nissan je specifičnim nastupom i konceptom na tržište donio nešto novo. Sa stilom tradicionalnog hatchbaka upakovanog u robusni SUV oblik, Qashqai je spojio najbolje od dva svijeta. Obnovljen u martu 2010. godine sa svježijim izgledom i poboljšanom ekonomičnošću, nastavio je sa jakim prodajnim rezultatima, te je postao okosnica Nissanove evropske ponude četiri godine zaredom. Pored toga, osvojio je nekoliko titula automobila godine u brojnim zemljama, te je zauzeo odlično treće mjesto u istraživanju kvalitete i pouzdanosti automobila, najveće evropske automobilske asocijacije - njemačkog ADAC-a. Bio je jedini uvozni automobil, koji je osvojio titulu jednog od najpouzdanijih vozila u Njemačkoj.

U Japanu se Qashqaijev urbani dizajn i evropski orijentisane vozne mogućnosti smatraju omiljenim karakteristikama. Dosta je pažnje posvećeno poboljšanju efikasnosti putem brojnih, ekološki nastojenih funkcija poput Eco sklopke.

Kupci u Kini su očarani njegovom crossover formom. Kineski centar za tehnologiju i istraživanje (CATARC) nagradio ga je sa maksimalnih 5 zvjezdica na sigurnosnom testu. U januaru 2011. godine, Qashqai je na kineskom tržištu dobio brojne detalje koji povećavaju funkcionalnost.

"Qashqai je očiti pionir kada su u pitanju 'kompaktni crossoveri', te je postavio standarde stvaranja ovakvih automobila. Njegov balans ključnih SUV atributa kao što je robusnost, prostranost i povišena vozačka pozicija, u kombinaciji sa kvalitetama klasičnog hatchback modela kao što je ekonomičnost, kompaktnost i dinamične vozne karatkeristike, osvaja kupce širom svijeta. Kombinacijom inovativnog koncepta i tehnologije orijentisane na korisnika, Qashqai jasno demonstrira Nissanov unikatni pristup promjenjivim očekivanjima kupaca", kaže Guillaume Masurel, globalni marketing menadžer za model Qashqai.

Qashqai se trenutno proizvodi u tvornici Sunderland u Velikoj Britaniji, Kyushu tvornici u Japanu, te Dongfeng Huadu i Zhengzhou tvornici u Kini.

Vezani članci