auto
0

"Nissan" očekuje gubitak od 1,1 milijardu dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Japanski "Nissan" najvjerovatnije će zabilježiti gubitak od 1,1 milijardu dolara u fiskalnoj godini koja se završava ovog marta, zbog globalne krize auto-industrije i jakog jena, tvrdi poslovni dnevnik "Nikkei" u vikend izdanju.

Bit će to prvi put da "Nissan" ulazi "u crveno" za 14 godina, imajući u vidu da je operativni profit kompanije u prethodnoj godini bio 798,8 milijardi jena (jedan dolar = 88,8 jena).

U zavisnosti od toga kako će stajati prodaja kola u periodu januar-mart, gubitak bi mogao da premaši 200 milijardi jena, smatra "Nikkei."

Računa se da će to biti prvi operativni gubitak od kada je Carlos Ghosn 1999. upućen iz "Renaulta" da spase od bankrota japanskog partnera.

Pad potražnje uticat će na smanjivanje profita od oko 200 milijardi jena, dok će precijenjeni jen umanjiti poslovni rezultat kompanije za dodatnih oko 100 milijardi jena.

Očekuje se da će "Nissan", koji je japanski treći po veličini proizvođač automobila, ove godine odustati od isplate dividendi i preduzeti korake kao što su smanjivanje proizvodnje novih kola za oko 20 procenata i kresanje plata direktorima. "Nissan", u kome je francuski "Renault" najveći akcionar, u oktobru je smanjio predviđanja operativnog profita u poslovnoj godini koja se završava marta 2009., na 270 milijardi jena sa ranije projektovanih 550 milijardi jena.

Kompanija je također smanjila planiranu proizvodnju u tekućoj godini za 289.000 vozila, ili oko 21 odsto, u odnosu na prvobitni cilj od 1,388 miliona jedinica.