Napredak za električne automobile
0

Nissan i 4R Energy razvili novi sistem punjenja

Sarajevo-x.com
Kompanija Nissan Motor i korporacija 4R Energy su objavile informaciju da su zajednički razvile sistem za punjenje električnih vozila, koji obuhvata solarni generator i litij-ionske akumulatore velikog kapaciteta. Testiranja novog sistema punjenja počela su u Nissanovom glavnom sjedištu u Yokohami.
Novi sistem djeluje tako što se elektricitet generiše solarnim ćelijama postavljenim na krovu Nissanovog sjedišta i zatim pohranjuje u litij-ionske akumulatore, koji odgovaraju jedinicama iz četiri Nissana Leafa. Kako je u sjedištu smješteno sedam stanica za punjenje (tri za brzo punjenje, četiri za normalno), ukupno se može generisati i pohraniti elektricitet, koji odgovara potpunom punjenju 1800 Leafova godišnje.

Novi će sistem električnim vozilima, koja u vožnji ne ispuštaju CO2, omogućiti punjenje posredstvom potpuno obnovljivog izvora energije. To je jedno rješenje kako stvoriti ciklus u kojem vožnja ne stvara nimalo CO2. Koristeći takve litij-ionske akumulatore u električnim vozilima kao stacionarne akumulatore, električna vozila mogu dobiti napajanje, nezavisno o dobu dana ili vremenskim uslovima, omogućavajući efikasnu primjenu obnovljivih izvora energije.

Korporacija 4R Energy, zajednička kompanija Nissana i korporacije Sumitomo osnovana u septembru 2010., već je počela ispitivati kompaktni sistem pohrane elektriciteta s obnovljenim litij-ionskim akumulatorima korištenim u Nissanovim Leafovima. Ovisno o rezultatima tog većeg sistema, 4R planira ući na tržište sistema pohrane elektriciteta srednje veličine za komercijalnu i javnu namjenu. Nissan i 4R Energy nastavit će svoje brojne napore prema održivom društvu bez štetnih emisija.

Vezani članci