Kada brzina sretne brzinu
9

Nissan GT-R i Usain Bolt glavne zvijezde Nissanove kampanje

Klix.ba
Trostruki osvajač zlatnog olimpijskog odličja i trostruki svjetski rekorder Usain Bolt, može pretrčati stotinu metara za 9,58 sekundi. Saznao je da s Nissanom GT-R može ubrzati od 0 do 100 km/h za 2,8 sekundi. Zato je olimpijski pobjednik i najbrži čovjek na svijetu kupio GT-R. Stoga se danas i kad ne trči, može kretati brzo. Zaista brzo.
Nissan je pokrenuo svoju prvu svjetsku reklamnu kampanju, koja obuhvata niz aerodromskih veleplakata sa Boltom i njegovim Nissanom GT-R. Naslovljena “WHAT IF_”, kampanja prikazuje kultne Nissanove proizvode i tehnologije iza Nissanovih uzbudljivih inovacija.

Saradnja Usaina Bolta i Nissana nametnula se potpuno prirodno jer on od 2009. vozi Nissan GT-R.

“Surfao sam internetom i naišao na Nissan GT-R za koji su mediji napisali da je najbolji cestovni automobil ikad proizveden. Nissan GT-R je sjajan auto, meni savršen. Sviđa mi se sve u vezi s njim. Obožavam ga voziti i, što mi je najbitnije, pritom se osjećam sigurno.” - kaže Bolt.

Nissan smatra da kampanja “WHAT IF_” ima velik potencijal, pa je za glavno lice angažovala Bolta. U toj iznimno eksponiranoj multimedijskoj kampanji, Nissan izaziva znatiželju potrošača zanimljivim naslovima, privlačnim slikama i inovativnim instalacijama. Kampanju koja će na kraju doprijeti do svih većih zračnih luka, osmislila je i vodi agencija TBWA.

Ta je kampanja prva aktivnost Nissanove novoformirane svjetske marketinške organizacije, koja je prošle godine dobila zadaću osnažiti marku Nissan kao podršku srednjeročnom poslovnom planu Power 88. Plan Power 88 obuhvata dosad najveća ulaganja u nova tržišta, proizvode i tehnologije radi snažnije prisutnosti širom svijeta. Kampanja će ojačati ionako snažan zamah ostvaren na ključnim svjetskim tržištima.

Na internetu će se doživljaj kampanje proširiti opsežnijim tekstovima i sadržajima za razmjenu. Posebna stranica na Facebooku, otkriva snažnu vezu između Nissana GT-R i Usaina Bolta i druge priče. Svi ti sadržaji prenosit će se i izvan stranice na Facebooku širom interneta, pomoću inovativne tehnologije dinamične distribucije sadržaja.

Planira se da kampanja potraje nekoliko godina i u tom vremenu ispriča bezbroj Nissanovih iznenađujućih priča o inovacijama. Gesla i tekstovi stalno će se osvježavati kako bi faktor iznenađenja stalno bio prisutan i kako bi potrošači bolje shvatili Nissanov pristup inovacijama orijentisan na čovjeka. Jedna od tih Nissanovih inovacija je mogućnost daljinskog punjenja Nissana Leafa pomoću aplikacije na pametnom mobitelu.

Usain Bolt Nacionalnost: Jamajka Datum rođenja: 21. august 1986. Najbolji rezultati: 100 m za 9,58 s 2009. godine (svjetski rekord), 200 m za 19,19 s 2009. godine (svjetski rekord), štafeta 4 x 100 m za 37,04 s 2011. godine (svjetski rekord)

Nissan GT-R

Nacionalnost: Rođen u Japanu, živi na cestama širom svijeta Datum rođenja: 6. decembar 2007. Najbolji rezultat: 0-100 km/h: 2,8 sekundi

Vezani članci