"BlueMotion" tehnologija za čišći zrak
0

Neophodnosti jačanja svijesti o očuvanju okoliša

Sarajevo-x.com
ASA grupacija spada u one kompanije koje svoju pažnju posvećuju pitanjima zaštite okoliša. Kompanija javno zagovara korištenje tehnologija koje imaju manji uticaj na okoliš
Stručni saradnika za brigu o proizvodu kompanije ASA Auto, članice ASA grupacije, Jasmin Lučkin je predstavio unaprijeđenja koja je Volkswagen dizajnirao i ugradio u svoje automobile. Predstavio je tehnologiju BlueMotion, odnosno tehnologiju smanjenja emisije CO2 na trećem po redu Savjetovanju o energetici u Bosni i Hercegovini koje okuplja međunarodne stručnjake i bavi se pitanjama energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

"Ova tehnologija je dizajnirana i namjenjena očuvanju okoliša i suočavanju sa klimatskim promjenama,“ ističe Lučkin te dodaje „ASA Auto kao generalni zastupnik vozila Volkwagen grupacije ide u korak sa novim tehnologijama s kojima želi probuditi ekološku svijest građana“. Promoviranje novih tehnoloških rješenja dio je napora ASA grupacije da se ojača svijest o neophodnosti očuvanja okoliša.

Pored tehnologije BlueMotion koja je ugrađena u modele dostupne na bh. tržištu u Volkwagenu rade i na tehnologiji blue-e-motion tj. potpuno električnim vozilima, kao i na hibridnoj tehnologiji koja predstavlja kombinaciju motora sa unutrašnjim sagorijevanjem i elektro motra. Tehnologija hibridnih vozila je dostupna u Volkswagen Touareg Hybrid i Audi Q5. Ovakvom kombinacijom postižu se izvanredni rezultati na polju smanjenja emisije CO2 dok je potrošnja goriva na nivou automobila niže klase. Automobilska industrija kontinuirano ulaže napore u redukciju CO2.

Sistem blue-e-motion je trenutno u testnoj fazi na modelu Volkswagen Golf koji ima potpuno električni pogon i prva serija je predata kupcima na testiranje. Serijska proizvodnja najavljena je za 2013. godinu.

Savjetovanje o energetici u Bosni i Hercegovini sa međunarodnim učešćem se održava u Neumu od 28. do 30. septembra 2011. godine. Organizator ovog događaja je CETEOR d.o.o. iz Sarajeva. Na Savjetovanju su učesnici iz Bosne i Hercegovine, regije, ali i cijele EU. U radu Savjetovanja aktivno učestvuju predstavnici međunarodnih organizacija i međunarodnih finansijskih institucija, zatim predstavnici međunarodnih i lokalnih proizvođača opreme i materijala, te istaknuti regionalni eksperti koji se bave energetskom efikasnošću i obnovljivim izvorima energije.