Evropska banka odlučna
0

Nema pomoći za proizvođače automobila

Sarajevo-x.com
Carlos Ghosn, CEO kompanije Renault i predsjednik Evropskog udruženja proizvođača automobila
Carlos Ghosn, CEO kompanije Renault i predsjednik Evropskog udruženja proizvođača automobila
Evropski proizvođači automobila najvjerovatnije neće dobiti očekivanu finansijsku pomoć koju su zatražili od Evropske Investicione Banke.

Predsjednik Evropske Investicione Banke EIB, Philippe Maystadt, otvoreno je upozorio sve evropske proizvođače automobila koji su očekivali njihovu finansijsku injekciju da ne očekuju cijeli iznos od 40 milijardi eura, koliko su zajedno proizvođači zatražili. Maystadt je istakao da je mnogo realnije da očekuju pomoć uiznosu od sedam milijardi eura, što je opet, s druge strane, kao kap u moru zaduženja i negativnih finansijskih slika svih proizvođača.

Ove nepoboljne vijesti doći će kao vrlo surov i težak udarac proizvođačima kao što je to Saab, koji se gotovo u potpunosti oslanjao na Evropsku Zajednicu i njene zajmove pomoću kojih bi preživjeli trenutni strmoglavi pad ekonomske slike.

Carlos Ghosn, glavni direktor kompanije Renault i predsjednik Udruženja Evropskih proizvođača automobila, prošle sedmice je poslao upit Evropskom Vijeću da podrži automobilsku industriju u Evropi, kako finansijski, tako i strategijski.

Ghosn je također zatražio da trenutni godišnjilimit zaduženja od 400 miliona eura koji je omogućen svakom proizvođaču bude značajnije povećan. Naravno, sada nakon otvorenog odgovora EIB-a jasno je da ni od takvih poteza nema ništa, te da se evropski proizvođači automobila zaista iz dana u dan nalaze u sve težoj situaciji.