auto
0

Nastupa Alfa Romeo Brera

Sarajevo-X
Alfa je danas iznenadila sve, pustivši u javnost prve informacije i slike novog modela Brera, koji dolazi kao nasljednik atraktivnog coupea GTV.

Prije oko 3 godine, Alfa je oduševila sve ljubitelje automobila prikazujući konceptni model Brera, koji je pljenio pažnju vrhunskim izgledom, ali i tehničkom "podrškom". Mnoge nagrade za dizajn i najbolji konceptni automobil natjerale su Alfu da razmisli o serijskoj proizvodnji nečega sličnog, a rezultat možete upravo vidjeti.

Kada pogledate serijski model, odmah možete zaključiti da je osnova dizajna preuzeta sa koncepta. Trebalo je samo malo prilagoditi osnovni oblik potrebama serijskog automobila, kao npr. osigurati veću prostranost. To je i urađeno, što se može primjetiti po dimenzijama ovog 2+2 coupea. Dužina serijske Brere je 4.41 m, širina 1.83 i visina od 1.37 m, dok je konceptni automobil imao dimenzije 4.39, 1.89 i 1.29 m.

Kod mehanike, koncepcija konceptnog modela nije u potpunosti zadržana, tako za sada ovdje neće biti V8 motora. No, i oni koji postoje, zadovoljit će većinu sportski orijentisanih vozača. Motornu ponudu u početku predstavljat će 3 motora, dva benzinska i jedan dizelaš. Benzinski su vrlo kapacitetni, osnovni benzinac je 2.2 JTS sa snagom od respektabilnih 185 KS, dok jači 3.2l V6 razvija 260 KS. Oni koji misle da dizelski motor ne pripada sportski orjentisanim automobilima bi mogli promjeniti mišljenje nakon vožnje dizelskom Brerom, pokretanom 2.4l JTD motorom snage 200 KS.

Svi motori će biti kombinovani sa 6 stepenim manuelnim mjenjačem, a opciono će se moći dobiti i automatik kao i pogon na sva 4 točka. Uz to, nudit će se u 3 paketa opreme, a u ponudi će biti i stakleni/panoramski krov. Prvo prikazivanje Brere javnosti zakazano je za auto salon u Ženevi, a krajem godine novi coupe stiže u prodaju. Cijene za sada još nisu poznate, ali očekuju se uskoro.

B. K.