Udruženje proizvođača
0

Nastavljen pad prodaje novih automobila u Evropi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prodaja novih automobila u Evropi pala je u junu treći mjesec zaredom zbog ukidanja vladinih programa poticaja na zamjenu starih automobila novima, pokazali su u četvrtak podaci udruženja evropskih proizvođača.

Registracije novih automobila smanjile su se u junu za 6,9 posto u odnosu na isti mjesec lani, te je registrirano ukupno 1.341.092 novih automobila, izvijestilo je Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA).

U prvoj polovini godine u Evropskoj je uniji ukupno registrirano 7.285.487 novih automobila, 0,2 posto više nego u istom razdoblju lani.

Na vodećem evropskom tržištu, onom njemačkom, prodaja je u junu pala za 32,2 posto dok je Francuska, drugo po veličini evropsko tržište, zabilježila pad za 1,3 posto. U Italiji se prodaja smanjila za 19,1 posto, prenose agencije.

Španija je pak zabilježila rast broja registriranih novih automobila za 25,6 posto a broj njihovih registracija poskočio je i u Velikoj Britaniji, za 10,8 posto.

Najveći je pad zabilježen u Slovačkoj, gdje je prodaja pala za čak 40,6 posto a najveći rast u Irskoj, gdje je registrirano čak 75,8 posto više novih automobila nego u prošlogodišnjem junu.