auto
42

Najučinkovitiji način da se eliminišu saobraćajne gužve

Klix.ba
Saobraćajne gužve znaju biti zaista frustrirajuće, pogotovo kada se umorni vraćate s posla, a u automobili provedete dugo vremena jer stojite u dugim kolonama. Novo istraživanje je pokazalo da su zapravo vozači najveći krivci za saobraćajne gužve. Za razliku od mašina, ljudi su vozači koji se oslanjaju na vlastitu reakciju.

Kada zeleno svjetlo zamijeni crveno, mi reagujemo na pomjeranje automobila ispred nas, a ne na samo svjetlo. Kada bi svi vozači reagovali u isto vrijeme, umanjili bi gužve u saobraćaju.

Isto važi i za one koji mijenjaju trake na autoputu i vozače koji voze previše blizu automobila ispred sebe i ne drže odstojanje.

Problem je u tome što vozači sporo reaguju i nemaju ni približno dobre reflekse kao mašine.

Ne možemo kalkulisati o zaustavljanju i kretanju, održavanju brzine ili promjeni trake na tako kvalitetan način da bismo olakšali protok saobraćaja. Mašine, međutim, mogu.

Ako bismo se svi vozili automobilima kojim upravljaju mašine, eliminisali bismo gužve. Djelimičan rezultat bi se postigao uklanjanjem semafora i znakova pored saobraćajnica, ali je to priča za sebe. Pogledajte video.