Ispunjena životna želja Indijca
0

Najjeftiniji automobil na svijetu uskoro na cesti

Sarajevo-x.com
Indijac Gopal Pandurang je čitav svoj radni vijek proveo kao vozač direktora jedne od vodećih kompanija u Indiji, no njegov životni san je bio da jednoga dana posjeduje vlastiti automobil. I desilo se čudo, kako kaže Gopalova porodica. Prošle godine su čuli za najjeftiniji automobil na svijetu koji se treba pojaviti na indijskom tržištu, te su odmah donijeli odluku da ga kupe, piše BBC.

"Čitav život sanjali smo da imamo vlastiti automobil kako bismo mogli otići negdje tokom vikenda, no s našim platama takav luksuz nismo mogli prištiti. Dok smo supruga i ja bili mlađi bilo je puno lakše. Sjeli bismo na bicikl i odvezli se negdje u prirodu, no sada, u ovim godinama, to je jako teško", kazao je Pandurang, koji je čitav radni vijek proveo kao vozač jednog biznismena iz Mumbaija, vozajući tuđe luksuzno auto diljem zemlje i sanjajući da će jednog dana imati vlastito.

Prošle godine porodica Pandurang sjedila je u dnevnoj sobu i gledala TV kada je Ratan Tata, vlasnik indijske firme "Tata", objavio informaciju o tome da će uskoro na indijskom tržištu biti dostupan automobil "Nano" po cijeni od samo 2.000 dolara.

"Bila sam šokirana. Kao da je Bog odgovorio na naše molitve. Napokon će se tatin san ispuniti", kazala je Rakhee, dvadesetčetverogodišnja kćerka Gopala Panduranga.

Tako se ova porodica odlučila tokom cijele godine štedjeti, te obezbijediti sredstva kako bi kupili automobil "Nano" čim bude dostupan na tržištu. Rakhee i njen brat Rishikesh uštedjeli su 1.000 dolara, te tim novcem planiraju platiti depozit za ovaj autić.

I napokon se dugoočekivani automobil pojavio na indijskom tržištu, a porodica Pandurang već planira rezervisati jedan "Nano" automobil.

Liste čekanja za kupovinu najjeftinijeg autića na svijetu su već sada duge, a iz kompanije "Tata", kazali su da će proizvesti samo milion primjeraka "Nano" automobila.

"Liste čekanja su zaista dugačke. "Nano" će biti u prodaji početkom aprila, a do sada je više od 1.000 kupaca nazvalo kako bi se raspitali o automobilu", kazao je Krupal Shah, vlasnik jednog izložbenog salona u Mumbaiju.

Detaljnije informacije o mogućnosti rezervacije "Nano" automobila firma "Tata" će objaviti u ponedjeljak, 23. marta 2009. godine.

Ipak, mnogi nisu sretni zbog toga što će se milion "Nano" automobila naći na ulicama Indije, te vjerovatno često dovoditi do kolapsa saobraćaja, jer je u Indiji veoma loša infrastruktura.

No, uposlenici firme "Tata" nisu zabrinuti zbog te činjenice jer kako kažu Indija se mora razvijati, te je prijeko neophodno da se u ovoj zemlji poveća broj automobila kako bi i Indijci imali priliku ići u korak s ostatkom svijeta, piše BBC.