Na kraju trkaće sezone
0

FOTO / Nagrađeni najbolji vozači u regiji

Piše: Elvir Zubović
(Foto: E. Zubović/Sarajevo-x.com)
Bosanskohercegovački auto-moto klub, BIHAMK, sinoć je u Sarajevu bio domaćin svečane ceremonije proglašenja pobjednika Šampionata Centralnoevropske zone FIA-e za 2011. godinu.

Ova ceremonija održala se pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u Hotelu Hollywood, dok je kao specijalan gost, ovaj događaj svojim prisustvom uveličao Jean Todt, predsjednik FIA-e. Todt je istakao se u Sarajevu uvijek osjećao ugodno, te je posebno naglasio zadovoljstvo takmičenjem Kup sigurnosti na cestama, koje je ove godine ujedinilo vozače sa prostora bivše Jugoslavije, ali ujedno i promovisalo sigurnu vožnju.

BIHAMK i Sarajevo su tako po prvi put bili domaćini dodjele nagrada pobjednicima Centralnoevropske zone FIA-e koja je okupila predstavnike, takmičare, organizatore i delegate, njih više od stotinu, iz dvanaest zemalja Centralne Evrope – Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije i Poljske. Također, uz najbrže vozače u disciplinama brdskih trka, kružnih trka, relija i slalom na subotnjoj ceremoniji bili su prisutni i brojni gosti iz nacionalnih autoklubova iz šire regije te poslovni partneri BIHAMK-a iz zemlje i inozemstva.

Sinoć su tako uručena priznanja osvajačima prva tri mjesta u svim disciplinama FIA CEZ Šampionata: brdsko-brzinska, kružna, slalom, autocross, rallycross, rally i cross-country, kao i različitim kategorijama i grupama te priznanja talenti godine i nacionalne nagrade. Posebno treba istaći da je jedini nagrađeni takmičar iz Bosne i Hercegovine bio Boris Miljević, koji je u ovoj sezoni odličnim nastupima na međunarodnim trkama sa svojom Coloni-Nissan formulom osvojio prvo mjesto u grupi D/E2, ispred Austrijanca Waldya i Italijana Nalona.

Ceremonija dodjele priznanja pobjednicima Centralnoevropske zone FIA-e za 2011. godinu je najveća sportska manifestacija ove vrste koja se organizuje na području srednje i jugoistočne Evrope.

Uz čast organizovanja ove ceremonije koja je ove godine pripala našoj državi, čini se da dolazi neko bolje vrijeme za autosport u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji. Naime, nakon višegodišnjih razmirica napokon je formiran krovni državni sportski auto-moto savez, SAMS BiH, što bi trebalo ujediniti interese i ciljeve auto klubova i takmičara iz cijele BiH. Također, takmičenje Kup sigurnost na cestama, pokazalo se kao odličan recept za okupljanje takmičara iz država bivše Jugoslavije u okviru jednog takmičenja, što je jednako dobro za popularizaciju autosporta kao i za samo jačanje kvalitete i konkurencije. Da je koncept ovog takmičenja uspješan, dovoljno govori činjenica da bi od iduće godine uz kružne trke i brdske trke u kalendar Kupa trebala biti uvrštena i najbolja rally takmičenja u regiji.