Potvrda odličnog dizajna
0

Nagrada za novu KIA-u

Piše: Elvir Zubović
KIA-in novi model Soul već je privukao veliku pažnju tržišta, pogotovo s obzirom na to da KIA nije do sada u ponudi imala automobil ovakve koncepcije. Potvrda da je riječ o zaista zanimljivom automobilu došla je i u "red dot" nagradi za dizajn, i tako postao prvi korejski automobil koji je osvojio ovu nagradu.

Nagrada "red dot" odavno je postala kao jedno od važnijih mjerila u području dizajna, a kako bi uspjeh KIA-e bio zaista vrijedan treba istaći da je Soul imao više od 3.230 konkurenata iz 49 država u 17 različitih kategorija. Soul koji je nedavno došao u prodaju izabran je u kategoriji ‘Automobilski transport, autodomovi i kamp prikolice’ za 2009. godinu na izboru koji je održan u Njemačkoj.

Kako kaže ovaj korejski proizvođač automobila Soulov dizajn je emocionalno privlačan i funkcionalan. U KIA-i ne sumnjaju da će kupci prilikom prvog upoznavanja sa Soulom biti impresionirani njegovim stilom, bojama i kvalitetom. Soul nudi jedinstven doživljaj neobičnom kombinacijom prostranosti i udobnosti, što stvara poseban ambijent.

Međunarodni žiri za izbor nagrada ‘red dot’ pažljivo je proučio sve predložene proizvode i ocijenio ih na osnovu devet ključnih kriterija: inovativnost, funkcionalnost, kvalitet, ergonomija, trajnost, emocionalni uticaj, dodaci proizvoda, lakoća korištenja i usklađenost s okolišem.

Nagrađeni Kia Soul nedavno je i zvanično predstavljen i u Bosni i Hercegovini, pa se tako osnovni Soul sa 1,6-litarskim CVVT benzinskom motorom od 124 KS može dobiti za 26.990 KM, dok je najskuplja opcija dizelski model sa 1,6 CRDi motorom od 128 KS koji košta 34.990 KM.