auto
0

Nagrada Autobest 2011. za Daciju Duster

Sarajevo-x.com
Dacia Duster
Dacia Duster
Dacia Duster, automobil koji od početka komercijalizacije (proljeće 2010. godine) bilježi odlične prodajne rezultate i rastuću popularnost na tržištima, još je jednom potvrdio svoje kvalitete. Naime, prvi SUV model rumunskog proizvođača automobila upravo je osvojio prestižnu Autobest 2011. nagradu, kao najbolji automobil trenutno dostupan na tržištu.

Automobilska nagrada Autobest dodjeljuje se već 10 godina i konstantno dobija na važnosti, te se smatra drugim najvećim nezavisnim evropskim izborom automobila. Žiri ovog izbora sastoji je od 15 automobilskih novinara iz Bugarske, Hrvatske, Češke republike, Kipra, Makedonije, Mađarske, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine, Malte, Rusije i Turske. Oni su svoju odluku bazirali na osnovu ocjena iz 13 kriterija kao što su potrošnja goriva, praktičnost, ponuda prostora i stajling. Duster je osvojio ukupno 863 boda od mogućih 3.600, a vrijedi spomenuti da je Duster bio broj 1 za čak 10 članova žirija. Duster je pobijedio u žestokoj konkurenciji i iza sebe ostavio automobile kao što su Opel Meriva, Renault Fluence, Citroen C3 i Kia Venga.

"Duster nesumnjivo predstavlja najbolji automobil u Autobest regionu, ako ne i u cijeloj Evropi. Naš žiri je potvrdio status ovog automobila, koji bilježi sve veću popularnost", izjavio je Ilia Seliktar, predsjednik Autobesta. Ceremonija dodjele Autobest nagrada za 2011. godinu, bit će održana tokom februara u Rumuniji.

Zahvaljujući karakterističnom robusnom nastupu, kvalitetnim off-road sposobnostima i nenadmašnoj ponudi putničkog prostora, a sve to po izuzetno pristupačnoj cijeni, Duster je praktično preko noći osvojio kupce koji žele jak, pouzdan i dostupan terenski automobil. Nakon proboja na evropskom tržištu, Duster će tokom sljedeće 2011. godine biti predstavljen i na brojnim drugim tržištima, kao što su Brazil, Argentina, Kolumbija, Meksiko i Čile.

Osim Autobest 2011 nagrade Duster se već okitio brojnim priznanjima kao što su francuski Trophee de l’Argus u kategoriji porodičnih vozila i titula automobila godine u Rumuniji, a bio je i među finalistima izbora za evropski automobil godine.