auto
0

Mussolinijeva Alfa Romeo drugi je najskuplji evropski automobil

Klix.ba
Automobil Alfa Romeo 8C-35, čiju je proizvodnju naručio talijanski fašistički vođa Benito Mussolini za takmičenje protiv nacističke Njemačke, prodat je za gotovo 9,5 miliona dolara, što ga čini drugim najskupljim evropskim automobilom.

Automobil je dizajniran u obliku metka, postizao je brzinu od 265 km/h, a njegova snaga i upravljivost nisu imali rivala.

Na pistama se prvi put pojavio 1935 godine, pod vodstvom Scuderije Ferrari (prije nego su se odvojili i postali zaseban proizvođač automobila).

Alfa Romeo 8C-35 bio je još jedan proizvod u nizu dugotrajnog trkačkog rivalstva Njemačke i Italije. 1933. godine je Adolf Hitler prebacio značajne količine državnog novca Mercedes Benzu i Audiju kako bi stvorili nepobjedive automobile. Ipak, za talijanski Grand Prix, Mussolini je zatražio od Alfe da predstavi 8C-35 i sve se promijenilo. Nakon samo jedne utrke, njemačkim rivalima drhtale su ruke na volanima.

Nakon Drugog svjetskog rata, automobil je proveo gotovo četiri decenije skupljajući prašinu. Kupio ga je bogati industrijalac Dennis Poore i vozio samo u rijetkim prilikama. 1955. godine je ostavio automobil u svojoj štali u Buckinghamshireu, gdje je stajao netaknut sve do Pooreove smrti 1987. godine. Tada je urađena i potpuna restauracija.

Automobil je aukcijska kuća Bonham sada prodala nepoznatom kupcu za gotovo 9,5 miliona dolara, čime je postao drugi najskuplji automobil u Evropi i najskuplji Alfa Romeo na svijetu.