Ofanziva zelenog nakeda
0

FOTO / Novi Kawasaki Z800 pokazuje novi pristup

Klix.ba
Kawasaki je predstavio svoje novo oružje u ponudi "roadstera", novi model Z800 koji treba zamjeniti megapopularni Z750. Kawasaki svoj novi motocikl zvanično naziva SuperNaked vrstom motocikla koji je se ističe izuzetno kapacitetnim motorom i ciklistikom, te može istaknuti osobnost svojih vlasnika kroz velike mogućnosti personalizacije.

Novi Kawasaki Z800 je tako umjesto prethodnog motora od 750 kubika dobio potpuno novi motor radne zapremine od 806 ccm koji garantuje više snage i više obrtnog momenta. Novi model trebao bi biti jednako udoban kako na dugačkim vikend putovanjima tako i u svakodnevnoj upotrebi u gradu.

Kawasaki Z800 također dolazi u odlično vrijeme što se tiče tržišta motocikala gdje su ostali proizvođači vrlo konzervativni i nevoljko predstavljaju nove modele. Novi Kawasaki se ističe svojim inovacijama i koncepcijom kojima nastoji ponuditi novu perspektivu vožnje motocikla, pogotovo jer se i novi Z800 kao i prethodni Z750 smatra pripadnikom garde pristupačnih motocikala.

Pored novog motora koji se zahvaljujući većoj radnoj zapremini ističe boljim performansama u srednjem radnom području, što omogućava veću iskoristivost u svakodnevnoj upotrebi, Z800 je dobio i veći leptir gasa koji je sa 32 povećan na 34 mm, dok su injektori goriva sada precizniji.

Nova je i geometrija samog okvira kod Z800, zahvaljujući kojoj je motocikl okretniji i agilniji, dok je vozačka pozicija sada blago pognuta prema naprijed. Ciklistika je također poboljšana, i to zahvaljujući KYB prednjoj "upside-down" viljuški s nogama promjera 41 mm. Zadnji amortizer je također isporučila kompanija KYB, s tim da je sada pomaknut za 20 mm ulijevo od osovine motora, dok je kod prethodnika amortizer bio pomjeren 38 mm udesno od osovine. Ovime je napravljen bolji raspored težine, ali je stvoreno i više prostora za izduvni sistem motora.