Bilo je krajnje vrijeme
0

Mini dolazi u WRC

Sarajevo-x.com
"Mini" kao marka koja proizvodi modele sa naglaskom na savremeni lifestyle-dizajn ali, prije svega, na na dinamičke vozne osobine, konačno je shvatila da taj ugled treba dodatno podstaći angažmanom u sportskim takmičenjima. Srećom, odabrali su Svjetski reli-šampionat kao najbolje moguće rješenje.

Sljedeće godine "Mini" planira ostvariti impresivan povratak na međunarodnu relijašku scenu, a kako imaju zaista velike ambicije najbolje govori činjenica da svoj automobil planiraju suprostaviti WRC velikanima iz "Citroena", "Forda", ali i "Subarua".

Tačnije, "Mini" u saradnji sa uglednom kompanijom "Prodrive", koja je godinama razvijala "Subaruove" WRC-automobile, radi na razvoju modela Mini Countryman WRC, a prema trenutnim planovima u narednoj godini će nastupiti na nekoliko probranih relija u WRC-kalendaru, dok će 2012. godine nastupiti na svim relijima najprestižnijeg relijaškog takmičenja.

Kao i ostali WRC-automobili, tako će i Mini Countryman WRC imati pogon na sve točkove, dok će za pogon biti zadužen, u skladu sa novim FIA-inim pravilima za Super2000 grupu, 1,6-litarski turbobenzinski motor za čiji razvoj je zadužen BMW-ov Motorsport odjel.

Vodeći ljudi kompanije "Mini" oduševljeni su činjenicom da je konačno odobreno učešće ove marke u WRC-u, te se iskreno nadaju kako će postepeno vratiti sportsku slavu ovoj marki, a koju je u prošlom stoljeću obezbijedio izvorni Mini Cooper. Zanimljivo je da će BMW Motorsport dodatno razviti Mini Countryman za takmičenja i u drugim serijama reli-takmičenja, te će biti dostupan za nabavku i privatnim ekipama.

Razvoj Minija Countryman WRC počeo je pod velom tajne još početkom prošle godine, dok će testna faza na zatvorenim cestama započeti ujesen ove godine.