Nova Ford Fiesta
0

Milion prodatih u Evropi

Sarajevo-x.com
Prošlog mjeseca ukupna prodaja aktuelne generacije Ford Fieste u Evropi dostigla je milion primjeraka. Rekord je postignut u 28 mjeseci od kada je popularni Fordov kompakt izložen prodajnim salonima širom Evrope.
Već kada je prvi primjerak stigao u prodajne salone, u oktobru 2008. godine, nagrađivana Ford Fiesta je proglašena začetnikom nove ere u dizajnu ovog proizvođača. Kompakt koji je dostupan sa troja i pet vrata uz širok izbor motora omogućili su izražen rast prodaje, čime je Fiesta početkom 2009. godine postala drugi najprodavaniji automobil u Evropi. Takvu poziciju je zadržala do danas.

"Želim se zahvaliti našim kupcima širom Evrope što su doprinijeli da Ford Fiesta postigne tako veliki uspjeh", kaže Stephen Odell, predsjednik i glavni izvršni direktor Ford Evrope. "Njen inovativni dizajn, kombinovan sa najmodernijom tehnologijom, i dalje je veliki hit. Značajno je dostignuće da dođete do milion prodatih vozila, ali je važno, mnogo važnije da Ford Fiesta kontinuirano privlači kupce i da stalno jača svoju poziciju širom Evrope."

U Evropi se Ford Fiesta proizvodi u Fordovim najmodernijim fabrikama u Kelnu, u Njemačkoj i Valensiji, u Španiji. Ona je najuspješniji mali automobil proizveden i prodavan u Evropi, sa ukupnom prodajom od 14 miliona primjeraka od kada je predstavljena prva generacija istoimenog modela, 1976. godine.