auto
73

Mercedes postaje lider "luksuznih" automobila u SAD-u nakon lansiranja tri nova modela

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kompanija Mercedes Benz ima solidnu godinu iza sebe, a iako je ovogodišnji rast neznatan planovi za američko tržište su optimistični s najavom prodaje novih luksuznih modela.

U mjesecu julu Mercedes je na američkom tržištu prodao 28.523 automobila, što je povećanje od 3,6 posto u odnosu na prošlu godinu. Kao rezultat toga Mercedes polako preuzima lidersku poziciju u prodaji luksuznih automobila, u konkurenciji Audija, BMW-a i Lexusa.

"U novom poslovnom kvartalu nastavljamo snažan zamah podstaknut nedavnim lansiranjem tri naša automobila iz snova. S-klasa kabriolet, SL and SLC Roadsters i nova E-klasa pomogli su nam da ostavrimo rekord u julu", kazao je Dietmar Exler, izvršni direktor Mercedesa za američko tržište.

Uspjeh je veći ako se zna da je Mercedes uspjeh ostvario na zahtjevnom američkom tržištu.

Najprodavaniji Mercedesov model u ovoj godini je model C-klase, uz prodatih 44.000 primjeraka, dok je treći naprodavaniji model E-klase sa 28.000 prodatih primjeraka.

Mercedes Benz je u ovoj godini u SAD-u ukupno prodao 191.300 automobila, čime je po broju prodatih vozila ispred Lexusa i BMW-a.