auto
23

Mercedes GLB će postati manji brat G-Klase

Klix.ba
Novi Mercedes GLB će imati dizajnerske karakteristike G-Klase u kompaktnom izdanju, a svoje mjesto će naći između modela GLA i GLC.

Kompanija Mercedes se okrenula jednom od svojih legendarnih modela i pronašla inspiraciju za model GLB 4x4 koji će se na tržištu pojaviti 2019. godine. Fotografije je objavio portal AutoExpress.

GLB će biti smješten između modela GLA i GLC u Mercedesovoj ponudi SUV-ova, a radi se o malom bratu G-Klase koja je na tržištu od 1979. godine te se i dalje sjajno prodaje i nakon 37 godina. Novi model će biti nešto pristupačniji, a ličit će na koncept Ener-G Force koji je predstavljen na Sajmu automobila u Los Angelesu 2012. godine.

Koristit će verziju Mercedesove nove MFA2 platforme koja će biti dio A-Klase za 2018. godinu i modela GLA za 2019. godinu. S obzirom na to da je čvršća i lakša od prethodne, bit će dostupna u formi s kratkim i produženim međuosovinskim rastojanjem (za vreziju sa sedam sjedišta).

Mercedes je uložio tri milijarde eura u novu tehnologiju dizelskih motora, a novi 2,0-litarski agregat će biti dostupan u različitim verzijama za kupce novog GLB-a. Snaga će se kretati od 160 do 190 KS, a motori će biti upareni sa devetostepenim automatskim mjenjačem. Kupci će moći odabrati i verzije s pogonom na prednje točkove.

Najsnažnija verzija će biti Mercedes-AMG GLB 45 sa 2,0-litarskim četverocilindričnim motorom s turbopunjačem, koji će isporučivati 400 KS. Taj motor će biti uparen sa sedmostepenim automatskim mjenjačem i imat će pogon na sva četiri točka.

Prije dolaska modela GLB, Mercedes će predstaviti novu G-Klasu krajem 2017. godine. Dizajn neće biti znatno drugačiji, ali s mehaničke strane se očekuju velike promjene.