auto
82

Mercedes-Benz E-Klasa vozi na jednom rezervoaru od Afrike do Velike Britanije

Klix.ba
Potpuno serijski i standardni Mercedes-Benz E 300 BlueTEC HYBRID putovao je iz Afrike do Velike Britanije bez prekida i na samo jednom rezervoaru za gorivo.

Britanski novinar Andrew Frankel bio je za volanom u ovoj avanturi, te je uspio u prosjeku održavati potrošnju goriva od samo 3,1 l/100 km. Putovanje počelo u Tangeru u Sjevernoj Africi i završilo u Velikoj Britaniji, putujući kroz dva kontinenta, četiri zemlje i tri vremenske zone u ukupnom vremenu od 27 sati. Frankel stigao u Goodwood tačno na vrjeme za otvaranje Goodwood festivala brzine, pa je time prešao ukupno 1.968 km.

Tokom putovanja ovaj novinar je vozio po jakoj kiši ali i intenzivnoj vrućini, te je upadao u saobraćajne gužve ali i prolazio kroz velike promjene nadmorske visine. Automobil je bio opremljen opcionalnim većim 80-litarskim rezervoarom za gorivo koja košta dodatnih 125 EUR u Velikoj Britaniji, te je bio pogonjen dizelskim motorom od 204 KS i 500 Nm, te električnim motorom od 27 KS. U kombinaciji ova dva motora omogućavaju E-Klasi da ubrza od 0 do 100 km/h za 7,5 sekundi i dostigne maksimalnu brzine od 241 km/h.

Mercedes-Benz E 300 BlueTEC HYBRID koji je prošao ovaj put biće izložen na Goodwood festival of Speed manifestaciji.