Izbor francuske policije
0

Megane Renault Sport u službi zakona

Sarajevo-x.com
Renault je pobijedio na javnom nadmetanju koje je objavila francuska Nacionalna žandarmerija kako bi zamijenila flotu vozila za hitne intervencije. Renault će isporučiti ukupno 70 vozila Mégane R.S. u bojama Žandarmerije, a prvo vozilo će stići u Žandarmeriju krajem godine.
Žandarmerija se odlučila za verziju sa „cup“ ovjesom koja nudi vrlo dinamične vozne osobine, i to zahvaljujući efektnom diferencijalu s djelimičnom blokadom proklizavanja i točkovima prečnika 18 inča koji osiguravaju efektniji prenos snage. Kapacitetne kočnice su također bile odlučujući element prilikom donošenja odluke budući da čine vožnju sigurnom pri velikim brzinama.

Mehaničke osobine Meganea, a naročito motor, su prilagođene kako bi udovoljile specifičnim zahtjevima ubrzanja i brzine, neophodnim za hitne intervencije Žandarmerije. Ovim odabirom, Nacionalna žandarmerija je odala priznanje umijeću Renault Sport Technologies odjela ali i performansama modela Mégane R.S. Durisotti, prerađivač homologiran od strane Renaulta, je odabran kako bi ispunio specifične standarde Žandarmerije. Na taj način, Mégane R.S. upotpunjuje arsenal Žandarmerije u pogledu kontrole cestovnog saobraćaja.

Zadužena za svakodnevnu sigurnost Francuske na gotovo 95% državnog teritorija uključujući glavnu mrežu cesta i autocesta, Žandarmerija raspolaže s ovim novim automobilom prilagođenim borbi protiv određenih vrsta kriminalnih radnji specifičnih za ovo okruženje kao što su velika prekoračenja brzine ponekad povezana s divljim utrkama, krađe robe i prekršaji počinjeni od strane vrlo mobilnih delinkvenata i kretanje preprodavača droge.

Renault 21 Turbo Gendarmerie
Renault 21 Turbo Gendarmerie
U prošlosti, Renault je već isporučivao ponudu svojih sportskih modela Nacionalnoj žandarmeriji, a prije svih ističu se modeli Alpine A110 i A310, ali i Renault 21 2l Turbo. Mégane Renault Sport je na vodećem mjestu u svom segmentu u Francuskoj s tržišnim udjelom od 44% na kraju septembra 2010. godine, a u januaru ove godine izabran je za sportski automobil godine od strane vodećeg britanskog automobilskog časopisa WhatCar.