auto
2

Mazda predstavila jubilarni MX-5

Klix.ba
Mazda je za Sajam automobila u New Yorku, pored ostalog, pripremila svoj jubilarni roadster MX-5 "25th Anniversary Edition" kojim se obilježava 25 godina od nastanka jednog od najomiljenijih kabrioleta svih vremena, jer je prvi MX-5 premijerno predstavljen 9. februara 1989. godine na Sajmu automobila u Chicagu.

Jubilarna edicija zasnovana je na aktuelnom modelu sa tvrdim sklopivim krovom koji uskoro odlazi u fabrički muzej, jer se uskoro očekuje predstavljanje novog modela.

Karoserija je za ovu priliku obojena posebnom metalik crvenom bojom koju u Mazdi nazivaju Soul (duša, prev.sa eng.), a sve zajedno odlično se uklapa sa krovom, okvirom vjetrobranskog stakla i kućištima retrovizora koji su obojeni crnom bojom.

U tamnom tonu su i 17-inčne aluminijske felge sa po deset krakova na kojima su gume Bridgestone Potenza RE05A dimenzije 205/45R17. Zgodan kontrast vanjštini karoserije čini crnobijela kožna kombinacija kojom je obložen putnički prostor.

Tu je i nekolicina ručno napravljenih dekorativnih panela, a papučice su napravljene od aluminija. Jubilarni MX-5 također je dobio Bilstein amortizere i nudit će se u kombinaciji sa ručnim 6-stepenim ili automatskim mjenjačem.

U Mazdi su naglasili da će za tržište Sjedinjenih Američkih Država ponuditi samo 100 primjeraka ove posebne edicije. Prodaja počinje uskoro, a tada će se znati više tehničkih detalja i cijena automobila.