auto
0

Maserati Coupe Trofeo Light

Klix.ba
Maserati Trofeo Light je imao svoja zadnja evropska testiranja u Fioaranu, prije debitantskog pojavljivanja na legendarnoj utrci Daytona 24 Hours.

Ova utrka će otvoriti American Grand-Am šampionat, a Maserati će sa ovim bolidom nastupati u svim utrkama GT klase noseći boje Scuderia Maserati iz Washingtona.

Maserati Coupe Trofeo Light je proizveden u sportskom odjelu u Modeni, i to u saradnji sa Italtecnicom, a za osnovu je uzet serijski Coupe Cambiocorsa model.

Ova "borbena" verzija sa 1150 kg suhe težine je mnogo lakša od serijske, što je lako zaključiti i po samom imenu. Mršavljenje se može zahvaliti obilnom upotrebom kompozitnih materijala na karoseriji. Pored težine drastično je izmjenjena i aerodinamika što se vidi i na prvi pogled te je najupadnije zadnje krilo, također izrađeno od karbonskih vlakana.

Neophodne promjene je doživjela i suspenzija, te je struktura potpuno promjenjena kao i vrsta ugradbenih materijala.

Performanse ionako eksplozivnog V8 agregata, radne zapremine od 4244 kubika, su unaprijeđene te sada obezbjeđuje punih 430 KS pri sportski visokih 7000 okr/min. I obrtni moment ne zaostaje za snagom te je tako na raspolaganju 460 Nm, a sve ove brojke omogućavaju fantastična ubrzanja i maksimalnu brzinu od 285 km/h.

Za prenos snage je zadužen poznati Cambiocorsa 6-stepeni sekvencijalni mjenjač iz serijskih modela kako Maseratija tako i Ferrarija.

Sljedeća testiranja ovog automobila, koji je također homologiran i za CSAI Trofeo Nazionale italijanskog GT šampionata, su zakazana za prve dane januara iduće godine na stazi Daytona.

Vezani članci