Le Journal de l'Automobile
0

Martin Winterkorn "Ličnost godine 2008“

Sarajevo-x.com
Predsjednik Uprave Volkswagen koncerna prof. dr. Martin Winterkorn izabran je za "Ličnost godine 2008“, prema ocjenama žirija u čijem sastavu su bili predstavnici 38 najprestižnijih medija Francuske.

Pod Winterkornovom "dirigentskom palicom“ Volkswagen koncern je "jedini proizvođač automobila kojem je uspjelo oduprijeti se svjetskoj ekonomskoj krizi“, ocijenio je žiri.

Dodjela nagrade u organizaciji najtiražnijeg stručnog magazina Francuske – Le Journal de l'Automobile, bila je organizirana u četvrtak u Parizu, saopćeno je iz ASA Holdinga, generalnog zastupnika VW-a u BiH.

Winterkorn je drugi po redu njemački menadžer, koji je odlikovan ovom prestižnom nagradom Francuske u njenoj 27 godina dugoj tradiciji.

Slavljeniku je uručena počast nakon još jedne rekordne godine za Volkswagen koncern. Naime, ovaj automobilski gigant uprkos dramatično zaoštrenoj ekonomskoj krizi u svijetu, uspio je ostvariti zadane ciljeve po pitanju prodaje, prometa i ukupnog rezultata, te realizovati nove rekordne cifre u svojoj historiji: povećanje prodaje od 1,3 procenta odnosno 6,3 miliona vozila, kao i prometa za 4,5 posto ili 113, 8 milijardi eura.

Operativni rezultat od 6,3 milijarde eura nadmašio je onaj iz prethodne godine za tri posto.