auto
0

Malezijac platio 54.300 dolara za registarske tablice

FENA
Malezijac je platio 54.300 dolara za registarsku tablicu koja nosi njegovo prezime, u najvišoj ponudi za takvu registraciju u toj zemlji, javili su u petak zvaničnici i mediji.

Registarska tablica s oznakom 'TAN' prodata je kineskom biznismenu, identifikovanom samo kao Tan, javile su novine Star, pozivajući se na generalnog direktrora odjela za saobraćaj Emrana Kadira, prenosi AP.

Zvaničnik ureda u Kuala Lumpuru odjela za saobraćaj, koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da se obraća medijima, potvrdio je ponudu.

Star je naveo Ermanove riječi kako za troslovnom kombinacijom na registarskoj tablici slijedi jednocifrena brojka, što je dodatno povećalo vrijednost tablice. U izvještaju se ne pominje koji je broj na tablici.

Prvo slovo na registarskoj tablici pokazuje državu koja ju je izdala, a uspješni ponuđač kupio ju je od države Terengganu. Ponuđač nije porijeklom iz te države, javio je Sun.

Raniji rekord iznosio je 45.050 dolara koliko je za registarsku tablicu s natpisom 'JJJ1'.

Tan je često prezime među malezijskim manjinskim Kinezima, koji čine četvrtinu od 26 miliona malezijskih stanovnika.

Malezijska vlada ne dopušta registarske tablice s imenima, poput onih kakve se izdaju u Sjedinjenim Državama, ali potrošači traže aukcije za registarske tablice koje nose konkretna imena.