auto
30

M4 DTM Champion Edition obilježava titulu BMW-a u DTM-u

Klix.ba
Prije dvije godine je kompanija BMW odlučila proslaviti uspjeh svog vozača Marca Wittmanna u sezoni 2014 u DTM-u predstavljanjem modela M4 DTM Champion Edition s nizom poboljšanja u odnosu na standardni model. Danas BMW radi isto u želji da proslavi osiguranu titulu istog BMW Motosport Worksovog vozača.

BMW M4 Coupe DTM Champion Edition ima Boschov sistem ubrizgavanja vode koji je debitovao prošle godine s modelom M4 GTS od kojeg je novi automobil posudio i OLED stražnja svjetla. Motor isporučuje 500 KS i 600 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,8 sekundi. Baš kao što je slučaj i s modelom M4 GTS, maksimalna brzina je ograničena na 305 km/h.

Ograničena serija će biti dostupna u Alpine bijeloj boji, a specijalni M4 Coupe dolazi i sa specijalnim naljepnicama koje asociraju na Wittmannov DTM automobil. Posjeduje i komponente od karbonskih vlakana koje poboljšavaju aerodinamiku. Nazad je veliki stražnji spojler.

U unutrašnjosti su dva sportska sjedišta, dok stražnjih nema, a umjesto njih je postavljen zaštitni kavez. Iako se radi o automobilu fokusiranom na performanse, on posjeduje navigaciju, klima-uređaj, parking senzore i retrovizore koji se automatski zatamnjuju. Tu su i full LED adaptivni farovi.

Kako bi se uštedjelo na težini, automobil je dobio poklopac motora, krov, instrument tablu i stražnji difuzor od plastike ojačane karbonskim vlaknima. Titanij je korišten za proizvodnju sportskog izduvnog sistema. Ukupna težina iznosi blizu 1.510 kg.

Automobil ima 19-inčne prednje i 20-inčne stražnje naplatke s Michelin Pilot Sport Cup 2 gumama, karbon-keramičke kočnice, prilagodljivi ovjes i slično.

BMW će proizvesti samo 200 automobila, a cijena u Njemačkoj iznosi 148.500 eura.

Vezani članci