auto
0

Lexus u Šangaju predstavio RX 200t F SPORT

Klix.ba
Lexus je na Sajmu automobila u Šangaju predstavio četvrtu generaciju svog modela RX koji pokreće novi dvolitarski turbo-benzinski motor.

Kada je na nedavno završenom Sajmu automobila u New Yorku Lexus premijerno predstavio četvrtu generaciju svog SUV modela RX, na pitanja o ponudi motora, iz Toyotinog luksuznog brenda stigao je odgovor da će se novi RX nuditi u verzijama 350 (3,5-litarski benzinski V6 motor, 300 KS) i 450h (3,5-litarski benzinski V6 motor u kombinaciji sa elektro-motorom, 300 KS).

U međuvremenu, Lexus je za Sajam automobila u Kini pripremio i opciju RX 200t F SPORT koju pokreće novi dvolitarski turbo-benzinski motor, a predviđena je za prodaju na globalnom nivou.

U Lexusu još uvijek nisu objavili precizne podatke o potencijalu četverocilindarskog turbo motora, a nezvanično se spominje da će motor razvijati više od 228 KS. U tome će mu svakako pomoći turbo-punjač nove generacije i kapacitetniji međuhladnjak zraka. Prijenos snage na podlogu obavljat će se preko 6-stepenog automatskog mjenjača sa nešto kraćim prenosnim odnosima što će, kako tvrde u Lexusu, automobilu omogućiti veoma dobra (među)ubrzanja.

Pored modela RX 200t F SPORT, Lexus je u Šangaju predstavio i redizajnirani model ES uz koji je stigla nekolicina kozmetičkih i mehaničkih poboljšanja.