auto
160

Leteći auto više nije san: AeroMobil može preći skoro 700 kilometara

Klix.ba
Njegovo ime je AeroMobil 3.0, a poznat je i kao leteći auto. Dolazi iz proizvodnih hala istoimene kompanije iz Slovačke, a njegov prototip razvijaju od 1989. godine.

Neobično vozilo osmišljeno je kao zamjena za automobil, a predstavljeno na sajmu digitalnih inovacija u Beču. Dizajnirao ga je Stefan Klein, a cijena bi mu trebala biti oko 280.000 dolara.

Može dostići brzinu od 200 km/h, a sa punim rezervoarom u stanju je preći i do 690 kilometara, odnosno letjeti gotovo četiri sata. Može se parkirati na uobičajena mjesta i puniti na benzinskim pumpama.

Koristi uobičajeni benzin i može se voziti kao i svaki drugi automobil u saobraćaju, a jednom kad stignete na aerodrom njime možete i letjeti. za polijetanje treba pistu od oko 200 metara, a za slijetanje mu je dovoljno i 50 metara i može sletjeti na livadi.

S obzirom da je ovaj projekt završen, a AeroMobil uspješno testiran u stvarnim uslovima, kreatori tvrde da je budućnost u letećim autima bliža nego što mislimo. Osim toga, već su se javili potencijalni kupci, ali slovačka kompanija još uvijek ne prima narudžbe već se bavi vađenjem certifikata i potrebnih dozvola. Nadaju se da će već 2017. godine moći prodavati ovaj automobil i time riješiti brojne probleme sa gužvama u saobraćaju.