auto
0

Lancia Stola S85

Klix.ba
Italijanska manufaktura Stola je konstruisala produženu limuzinu na osnovi Lancie Thesis, i to u svrhu obilježavanja 85 godina svog postojanja.

Stola S85 će biti predstavljena u ženevi idućeg mjeseca, a karakterisati će je prije svega za 60 cm duža karoserija u odnosu na normalnog Thesisa.

tako se ovaj atumobil proteže na punih 5.488 metara i teži 2.030 kilograma. U cilju očuvanja elegantne linije bokovi su lakirani svjetlijom nijansom bordo boje, što je već viđeno na luksuznom Maybachu.

Da vanjska elegancija ne bi ostala bez potpore u interijeru skoro svaki centimetar je obložen najfinijim drvetom i kvalitetnom kožom svjetlih tonova.

U zadnjem dijelu je predviđen smještaj za samo dvije osobe, ali ne bilo kakav smještaj. Obje kožne fotelje su prilagodljive u svakom smjeru naravno putem elektronike, a potpunom ugođaju će doprinositi i mali hladnjak za piće i multimedijalni sistem koji će od S85 sa lakoćom napraviti pokretnu kancelariju.

Za pogon ove predsjedničke limuzine biti će zadužen 3.2 litarski V6 agregat sa 230 KS i 289 Nm okretbog momenta, što možda zvuči premalo uzme li se u obzir težina i veličina automobila.

Da situacija uopšte nije loša govori podatak kako Stola S85 iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrza za 9.2 sekunde, dok joj je brzinski maksimum oko 230 km/h.

Ipak S85 će za sada ostati isključivo izložbeni primjerak, ali prema specijalnim narudžbama koje prima Lancia, manufaktura Stola sa lakoćom proizvodi blindirane verzije Thesisa.