auto
0

Lambo u plavom

Sarajevo-X
Pomalo nevjerovatno, ali kada je riječ o ovom Lamborghiniju pogonski sklop i atraktivan dizajn gube prioritet u cijeloj priči.

Zamislite sljedeće, svi snovi su Vam se ostvarili, i između ostalog ponosan ste vlasnik jednog vrhunskog automobila kao što je to Ferrari 360 Modena. Pravi je grijeh sa takvim automobilom poštovati ograničenja brzine, pa ih naravno tu i tamo prekoračite i duplo više. I baš u jednoj takvoj situaciji, kada ste nekih 400-tinjak konja pustili u puni galop, pored vas sa lakoćom prolazi plavo-bijeli Lamborghini Gallardo, sa natpisom "polizia" te vas tako zbunjene primorava na skretanje u zaustavnu traku i snošenje posljedica vašeg kršenja zakona.

Iako ovakav "scenario" zvuči neobično na cestama Italije uskoro i neće biti tako stran. Naime policijski Gallardo u bojama Polizie di Stato i sa rotacionim svjetlima je donacija Italijanskoj Državnoj policiji od House of Sant’Agata Bolognese, i to prilikom obilježavanja 152 obljetnice Državne policije.

Donirani Gallardo će svoje poslove stizanja ilegalnih trkača koji narušavaju sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju obavljati u jedinici Saobraćajne policiji ili Polizia Stradale kako kažu Talijani.

Ovaj Gallardo će također biti moguće koristiti i u potrebama pružanja prve pomoći, prije svega zahvaljujući posebnoj opremi koja sadrži defibrilator sa elektro-kardiogramom i automatskim dijagnosticiranjem krvnog pritiska te prisustva oksigena i karbon dioksida u krvi.

Pored medicinske opreme policijski Gallardo će biti opremljen i mnogim naprednim tehničkim elementima, prije svega za prijem i odašiljanje informacija i slika koje se tiču kritičnih situacija, poput saobraćajnih udesa, požara ili prirodnih katastrofa. Sve to će biti moguće zahvaljujući upotrebom sofisticirane opreme, koja između ostalog sadrži satelitski navigacioni sistem sa GSM mikro telefonom, te Provida sistem koji snima prekršaje te ih istog trena u stvarnom vremenu šalje u policijsku bazu podataka.

Posao sretnih saobraćajaca koji će se naći u kokpitu ovog automobila će također olakšavati i Elsagov "Autodetector" sistem koji prepoznaje registracijske oznake i detektuje ometače policijskih radara.

Svakodnevna upotreba Gallarda sa 10-cilindarskom zvjeri ispod poklopca motora u svim uslovima vožnje, neće biti problematična, prije svega zahvaljujući odličnom pogonu koji permanentno distibuira snagu na sva četiri točka, dok će posao u zimskim mjesecima dodatno olakšavati i Sottozero zimske gume koje je Pirelli specijalno razvio za Lamborghinijeve jurilice.

E.Z.