auto
0

Kvartalna dobit Daimler-Chryslera smanjena 30 posto

NINA
Njemačko-američki automobilski koncern Daimler-Chrysler u prvom kvartalu tekuće godine zabilježio je 288 miliona eura neto-dobiti, što predstavlja pad od 30 posto u odnosu na lanjskih 412 miliona eura u istom razdoblju.

Ukupni prihodi od prodaje manji su 2 posto i iznose 31,74 milijardi eura. Niža dobit rezultat je restrukturiranja Mercedesove jedinice Smart, za koju je u prva tri mjeseca koncern izdvojio 512 miliona eura, a do kraja godine troškovi restrukturiranja vjerojatno će biti povećani za dodatnih 400 miliona eura, prenosi Finance.

Inače, Mercedes je prvi kvartal završio sa 954 miliona eura gubitka u poslovanju, dok je lani u istom razdoblju imao 639 miliona eura dobiti.

Mercedes je u tom razdoblju prodao 247.000 vozila ili 7 posto manje, no usprkos slabijem početku godine ostaju optimistični i već u drugom kvartalu očekuju pozitivne finansijske rezultate. Chrysleru je dobit iz poslovanja smanjena za 17 posto, na 252 miliona eura, javlja Bankamagazin.

Usprkos slabijim kvartalnim rezultatima koncern je ipak poslovao bolje od očekivanja tržišnih analitičara i to ponajprije zbog boljih rezultata finansijske jedinice, koja je ostvarila 328 miliona eura dobiti iz poslovanja ili 48 posto više na godišnjoj razini, te boljem poslovanju jedinice teretnih vozila, koja je povećala dobit iz poslovanja za 166 posto, na 714 miliona eura.

Vezani članci