Koncepti
2

Zvanično otkriven koncept Renault Twin'Run

Klix.ba
Nakon brojnih špijunskih fotografija koje su se pojavile na internetu, kompanija Renault je zvanično otkrila koncept Twin'Run.

Koncept nagovještava izgled potencijalnog modernog Renaulta 5 Turbo. Radi se o dvosjedu koji pokreće 3,5-litarski V6 motor posuđen od modela Megane Trophy. Ovaj motor isporučuje 316 KS i 379 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na stražnje točkove putem šestostepenog sekvencijalnog mjenjača i diferencijala sa ograničenim proklizavanjem.

Koncept Twin'Run do "stotke" ubrzava za 4,5 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 250 km/h. Težak je 995 kg zahvaljujući panelima od fiberglasa (stakloplastike) i tubularnoj šasiji, dok su krov, prednji spliter, lukovi točkova i stražnji ventilacijski otvori napravljeni od karbonskih vlakana. Neke stilske karakteristike će preuzeti sljedeća generacija modela Twingo.

Automobil ima 18-inčne točkove od legura sa Michelin gumama dimenzija 205/40 naprijed i 245/35 nazad. Za obuzdavanje velike snage se brinu ventilirani diskovi sa 6-klipnim kliještima naprijed te 4-klipnim kliještima nazad. Koncept je dug 3.680, širok 1.750 i visok 1.493 mm, sa raspodjelom težine 43:47.

U unutrašnjosti su Sparco sjedišta, 5,5-inčni LCD ekran te instrument tabla i paneli na vratima presvučeni crveno-crnom kožom poput Alcantare.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XhCKAGp_SUs