Wageni budućnosti
0

VW za 2028. godinu

Sarajevo-x.com
Volkswagen je danas predstavio microsite posvećen svojim novim konceptnim vozilima, a koja najavljuju kako bi saobraćaj mogao izgledati 2028. godine. Kao što se može očekivati iz dizajnerskiih vizija, malo je sličnosti sa današnjim automobilima, a glavni detalj je da će ovakav prevoz biti u potpunosti automatizovan.

Posebno za potrebe prezentacije ove vizije Volkswagenovi dizajneri su vrijedno radili na razvoju tri konceptna vozila. Naravno, naglasak je na riječi vozila jer ovako avangardna prevozna sredstva nazvati automobilima je prilično daleko od istine, a ujedno bi možda moglo i uvrijediti njihove tvorce. Prvi u nizu konceptnih Volkswagena je One koji, kako mu ime najavljuje, služi isključivo za prevoz jedne osobe. Vrlo skromnih dimenzija i sa samo tri točka One je predstavljen kao idealno rješenje za budućnost jer zbog malih gabarita zauzima minimum prostora u saobraćaju i na parkingu, dok ujedno omogućava bezbjedan i ugodan transport urbanoj osobi čiji gust raspored obaveza ne dopušta gubljenje vremena kroz probijanje u gužvama.

Sljedeći među Volkswagenovim vozilicama budućnosti je model Ego, koji za razliku od One ima znatno više zajedničkih osobina sa konvencionalim automobilima. Također, ime definiše namjenu pa je Ego zamišljen kao sportski model koji uz sve praktične strane neophodne za život budućnosti nudi i obilje zabave. Također, Ego prima samo dvije osobe čime su zadržane kompaktne dimenzije, a ujedno je istaknut i sportski duh.

Posljednji u nizu je model Room, i po logičnom nizu ovdje je riječ o modelu namjenjenom porodičnim potrebama. Uz isti dizajnerski stil, Room uz izdašnije dimenzije nudi i mnogo više prostora koji će biti sasvim dovoljan za smještaj cijele porodice. Uz prostranost ide i varijabilnost ali i mnoge aplikacije koje će vožnju učiniti zabavnijom ali i korisnijom za sve članove porodice. Naravno, multimedijalni sistemi poput MP3 sistema ili PlayStationa će u 2028. biti prikladni tek za muzej, pa VW za ova vozila najavljuje navigacijske sisteme koji umjesto displeja imaju trodimenzionalne hologramske projektore, a uz mogućnost pamćenja i prepoznavanja navika stvaraju se i prvi znaci umjetne inteligencije.

O Volkswagenovoj viziji ne tako daleke budućnosti najbolje govori uvodni film prilikom otvaranja novog microsite-a, u kojem otac objašnjava sinu kako je nekad benzin bio jeftino i osnovno gorivo, te kako su gužve i gubitak vremena u automobilu bili dio svačije svakodnevice.

Za potpuni doživljaj 2028. godine i načina transporta u budućnosti najbolje je posjetiti www.volkswagen2028.com i prepustiti maštanju o takvom idiličnom vremenu koje je, nadamo se, pred nama.