Koncepti
0

VW Taxi u serijskoj proizvodnji?

Sarajevo-x.com
Vodstvo njemačkog proizvodača automobila "Volkswagen" ozbiljno razmatra mogućnost serijske proizvodnje električnog koncepta Taxi u 2013. godini, potvrdio je šef dizajnerskog odjela ove kompanije Klaus Bischoff.

U kompaniji vjeruju da ce budući zakon o gradskim vozilima zahtijevati nisku emisiju, te da će domet od 290 km i jedan sat potreban za punjenje baterije biti prihvatljivi taksistima širom svijeta.

Iako je ovo vozilo na električni pogon dizajnirano da postane prevozno sredstvo budućnosti u velikim gradovima, dizajnerski tim kompanije "VW" tvrdi da je detaljno proučen i klasični londonski taksi prilikom dizajna koncepta VW Taxi.

Dizajneri su posudili crni londonski taksi, tri dana proveli proučavajući ga, mjereći i vozeći. Prema njihovim riječima, inspirisani su njegovom funkcionalnošću koja je specifična u cijelom svijetu.

Dodatno treće sjedište

Njemački dizajneri su surađivali i sa njujorškim taksistima kako bi razumijeli potrebu današnjeg svijeta za taksijem. Saznali su da u desetosatnoj smjeni, njujorški taksist preveze četrdeset dva putnika u trideset vožnji prosječne udaljenosti od šest kilometara.

Prosječno mali broj putnika na jednom putovanju je dovoljan razlog dizajnerima da zaključe da su dva putnička sjedišta dovoljna za skoro sva putovanja. Uprkos tome, oni planiraju i dodatno sjedište koje se može koristiti u slučaju potrebe, a u suprotnom se može spustiti u prtljažnik.

U automobilu se nalaze i ekrani koji daju informacije putniku o putovanju, a omogučavaju i plaćanje putem kreditne kartice.

Nezahtijevan za proizvodnju

Pouzdani izvori tvrde da ukoliko bude dano zeleno svjetlo za serijsku proizvodnju, VW će bez sumnje ispuniti sve potrebne uslove.

Glavni dizajner enterijera u ovom projektu, Tomaz Bachorski, za "Autocar" je rekao da je koncept jako napredan i nezahtijevan za proizvodnju. Prema njegovim riječima, stakleni paneli na krovu automobila pružaju pogled na okolinu, što je u svakom slučaju bolje nego sjediti u automobilu koji je poput zatvorene kutije.

VW Taxi je manji od modela Fox. Dug je 3,73 m, širok 1,66 m i visok 1,6 m. Od Foxa je teži i ima 1500 kg. Pogon obezbjeđuje električni motor snage 110 KS kojeg napaja litijum-jonska baterija od 45kWh.