Koncepti
7

Volkswagen predstavio konceptni Golf GTI Clubsport

Klix.ba
Volkswagen je skinuo veo sa svog konceptnog modela Golf GTI Clubsport, a automobil će publici premijerno biti predstavljen na tradicionalnoj izložbi automobila VW koncerna koja se održava pored austrijskog jezera Wörthersee.

Kreiran u znak obilježavanja 40 godina od proizvodnje prvog Golfa GTI, konceptni Golf GTI Clubsport sa 3 vrata stiže sa agresivnim aerodinamičkim karoserijskim komponentama koje će se naredne godine koristiti na produkcijskom Golfu GTI. Iako je konceptni model postavljen na 19-inčne aluminijske felge, cestovna verzija ipak će se nuditi sa 18-inčnim felgama. Kada krene proizvodnja, Volkswagen će bijeli Golf GTI nuditi u kombinaciji sa crnim krovom.

Trenutno najsnažniji serijski Golf GTI, u kombinaciji sa opcionim Performance paketom, pokreće dvolitarski četverocilindarski turbo-benzinski motor koji razvija 230 KS. Iz iste motorne konfiguracije Volkswagen je za konceptni Golf GTI Clubsport ponudio 265 KS, a tu je i "overboost“ funkcija uz koju se snaga motora kratkotrajno može podići još 10 posto.

Snaga motora šalje se na prednju osovinu preko 6-stepenog automatskog DSG mjenjača sa dva kvačila, a tu je i elektronska djelimična blokada diferencijala. Pretpostavlja se da će Volkswagen uz produkcijsku verziju ponuditi i ručni 6-stepeni mjenjač.

Performanse konceptnog modela nisu otkrivene, ali je sasvim sigurno Golf GTI Clubsport znatno brži od modela Golf GTI Performance kojem za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 6,4 sekundi, na putu prema elektronski ograničenoj maksimalnoj brzini koja iznosi 250 km/h.