Koncepti
0

Toyota otkrila Yaris Hybrid-R concept

Klix.ba
Automobil koji će premijerno biti prikazan na Sajmu automobila u Frankfurtu pokreće 1,6-litarski turbo benzinski motor koji razvija 300 KS i 420 Nm obrtnog momenta.

Prijenos snage vrši se na prednju osovinu, dok su za zadnje točkove zadužena dva elektromotora, koji u kombinaciji razvijaju 120 KS i 89 Nm obrtnog momenta. Aktiviranjem 'Track' moda Yaris pet sekundi razvija 420 KS. Treći elektromotor sa 60 KS, smješten između benzinskog motora i sekvencijalnog mjenjača, zadužen je za punjenje ostala dva elektromotora, a ujedno služi i za kontrolu trakcije kroz distribuciju obrtnog momenta i električne energije prema zadnjoj osovini.

Yaris Hybrid-R opremljen je 18-inčnim TRD felgama na kojima su gume Michelin Pilot Sport Cup dimenzija 225/40, a za kočenje su zaduženi perforirani diskovi i 6-klipna kočna kliješta naprijed, odnosno 4-klipna nazad. Unutrašnjost je opremljena dvobojnim Recaro sportskim sjedištima i papučicama koje su "posuđene" iz Toyote GT86. Upravljač je presvučen alkantarom, a ručica mjenjača pozicionirana bliže vozačevoj desnoj ruci.

Pored 'Track' opcije, pritiskom na taster instaliran na upravljaču vozač može izabrati i 'Road' mod kojim se, reduciranjem snage, znatno može smanjiti potrošnja benzinskog motora i emisija CO2.